najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Rak dojke i seks

Prema novom istraživanju, više od polovine žena (54%) do 55 godina starosti koje žive sa rakom dojke ili su se uspešno izlečile, izjavilo je da je intenzitet njihovog seksualnog života opao nakon bolesti i lečenja.
U istraživanju je učestvovalo 532 žena iz Velike Britanije koje su bile podvrgnute operaciji zbog lečenja raka dojke. Ustanovljeno je da:

  • skoro svaka treća anketirana žena (30%), a više od polovine žena (54 %) starosti ispod 55 godina, ima ređe seksualne odnose nego ranije, i to usled raka
  • 16% žena je reklo da je to zato što je seks bolan, a isti procenat – da njihovi partneri ređe žele da imaju odnose
  • 45% je za manje odnosa okrivilo nedostatak samopouzdanja u vezi sa sopstvenim izledom tela, a 69% da su imale manju seksualnu želju
  • 30% žena kojima je rak dijagnostikovan pre 10 i više godina kaže da su seksualne odnose imale ređe nakon njihove bolesti, što ukazuje na to da rak dojke može imati dugoročne posledice na seksualni život pojedinca

Fizički simptomi
Hirurške rane i oštećenja na koži od radioterapije mogu dovesti do toga da nekim ženama sa rakom dojke telo u predelu grudi postane osetljivije, čineći neke seksualne poze bolnim.
Pored toga, seksualni odnos može biti previše neprijatan zbog hemoterapije ili hormonskih tretmana koji izazivaju simptome menopauze, kao što su valunzi i suvoća vagine.
Postoje praktični načini pomoću kojih se mogu olakšati ove nelagodnosti, kako bi žene mogle da imaju zdrav seksualni život uprkos njihovoj bolesti. Razgovar sa lekarom opšte prakse ili specijalistom za rak za početak je najbolji. Bitno je da ove žene dobiju neophodnu podršku u pravo vreme kako bi bile sigurne da sa ovim problemima ne moraju da se bore same.
Samopuzdanje
Dr Daria Bonano, klinički psiholog koji pomaže obolelima od raka dojke u vezi sa poteškoćama koje ih sprečavaju da uživaju u seksu, navodi u saopštenju: „Mnoge žene koje su se izborile sa rakom dojke, osećaju da se njihov seksualni život raspada. Uz sve što nosi ova bolest, ožiljci od operacije ili radioterapije mogu uticati na njihovo telesno samopuzdanje, a lečenje takođe može nagativno uticati na libido ovih žena.“
„Uticaj lošeg seksualnog života može biti veliki, od nedostatka samopoštovanja do ekstremnih slučajeva koji mogu dovesti do depresije ili raspada bračne ili emotivne veze. Parovi treba da razgovaraju o tome kako rak utiče na njihov seksualni život, tako da se niko ne oseća odbijeno. Od pomoći mogu biti i razgovari sa profesionalnim psihologom ili savetnikom, koji mogu pružiti emocionalnu podršku, kao i praktične savete“, kaže ona.
Napomena
Nije samo rak dojke taj koji mnoge ljude neopravdano i nepravedno „odvraća“ od seksa već i mnoge druge hronične bolesti ili postoperacijske terapije.
Mnoge osobe kada su bolesne smatraju da im „nije do seksa“ ili smatraju da nisu poželjne svom partneru, što u mnogim slučajevima nije tačno. Treba uživati u životu, pa i u seksu, u onakvim okolnostima kakve nam život nameće. O svemu treba razgovarati sa lekarima i partnerima kako bi se našlo najbolje rešenje jer je seks „normalna pojava“. Ljubav i seks mogu mnogo pomoći bolesnim osobama da prebrode krizu i pobede bolest.
I partneri koji imaju bolesnog bračnog druga (partnera) treba da pokažu više razumevanja i strpljenja prema njegovom stanju i da zajednički sa njim nađu načine da uživaju u seksu i životu.
Ako pak seksa „fizički“ ne može da bude, onda parteri treba da shvate da to „nije propast sveta“, već da zajednički nađu stvari u kojima će uživati, jer kada su stupali u zajednicu, nisu to učinili „samo zbog seksa“.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike