Seksualna glavobolja, šta je to?

Foto: Ymcarussia/Pixabay.com

Kada se pomenu seks i glavobolja, najčešća asocijacija je, verovatno, ženski izgovor da ne želi seks jer je boli glava. Međutim, glavobolja se može javiti i u toku samog seksa, i to kako kod žena, tako, još češće, kod muškaraca.

Vođenje ljubavi je, u principu, jedan od najlepših mogućih načina za uživanje i opuštanje a, između ostalog, verovatno i najprijatniji lek protiv glavobolje – zbog lučenja hormona zadovoljstva, nije nikakva retkost da u toku seksualnog odnosa glavobolja u potpunosti prestane.

Ponekad, međutim, može da se desi i suprotna, ne baš prijatna pojava – do glavobolje dođe u toku seksualnog odnosa, i to baš zbog seksualnog odnosa. O čemu se radi?

Radi se o pojavi pod nazivom orgazmička cefalagija, ili, kolokvijalno rečeno, seksualna glavobolja. Do orgazmičke cefalagije dolazi zbog sužavanja krvnih sudova u glavi, što može da se desi neposredno pre orgazma, i tada se oseća oštar bol. Ovo se može desiti i muškarcima i ženama, ali dame su tu u prednosti, jer se ova neprijatnost muškarcima dešava tri puta češće nego ženama.

Srećom, ma koliko neprijatna ova pojava bila, ona se ne dešava često. Što je još bolje, nije je nemoguće sprečiti, naprotiv (i nije vam potreban nikakav analgetik za to!): sve što je potrebno jeste da usporite vođenje ljubavi, da natenane uživate i da ne žurite da dođete do orgazma. Tada će ubrzanje rada srca i povećanje krvnog pritiska – normalne pojave u toku seksa – biti sporije, pa krvni sudovi imaju više vremena da se prilagode, te je verovatnoća da do bola dođe manja.

Izuzetak je ako do ove pojave dolazi prvi put: oštar bol u glavi prilikom orgazma tada može (mada ne mora) da bude znak izliva krvi u mozak, moždanog udara, ili tumora na mozgu, pa bi bilo dobro konsultovati se sa lekarom. Retko se radi o tome, ali je bolje biti siguran.

Dakle, za sve one koji žure prilikom seksa i ponašaju se kao da je sprint u pitanju – eto odličnog razloga da uspore – zadovoljstvo će duže trajati a neće biti smetnje u vidu bola.

Jedan komentar

Ostavite komentar