U trendu

Seksualni problemi usled depresije

Seksualni problemi poput erektilnog poremećaja ili nemogućnosti doživljavanja orgazma veoma se često javljaju zajedno sa depresijom. Dobre vesti za sve koji pate od pomenutih problema jesu da lekari u većini slučajeva sa velikim uspehom leče seksualne probleme koji su povezani sa depresijom.
Šta to povezuje seksualne probleme i depresiju?
Posmatrajmo naš mozak kao izuzetno osetljiv polni organ: seksualni nagon polazi od mozga i nastavlja svoje kretanje naniže, a sve to zahvaljujući neurotransmiterima. Naime, oni jačaju komunikaciju među moždanim ćelijama i podstiču jači protok krvi do polnog organa. Kada je reč o depresiji i drugim poremećajima opšteg raspoloženja, ravnoteža između ovih moždanih čestica se remeti. Upravo zato, veliki broj muškaraca i žena koji pate od depresije ističe da je njihov seksualni nagon izuzetno slab ili da ga uopšte nema.
Da li antidepresivi izazivaju seksualne probleme?
Koliko god antidepresivi pozitivno uticali na popravljanje raspoloženja ili slike o sebi, kod depresivnih osoba neki od njih, poput inhibitora za unos (selektivnog) serotonina, imaju izuzetno nepoželjne nuspojave. Upravo te nuspojave mogu rezultovati pojavom seksualnih problema. Način na koji antidepresivi popravljaju raspoloženje jeste promena ravnoteže koja vlada između mozga i moždanih supstanci. Problem je u tome što su te iste supstance u direktnoj vezi i sa seksualnim nagonom. To samim tim znači da antidepresivi remete i ovu ravnotežu, čime jako često prouzrokuju i poremećaje seksualne prirode. Takođe, treba znati i da se sa povećanjem doze antidepresiva, povećava i intenzitet seksualnih problema i poremećaja.
Evo i nekih od najčešćih seksualnih problema koji se dovode u vezu sa antidepresivima:

  • nemogućnost iniciranja seksualnog odnosa ili uživanja u njemu
  • erektilni poremećaj (kod muškaraca)
  • slab seksualni nagon
  • nemogućnost doživljavanja orgazma

Kako se leče seksualni problemi nastali usled depresije?
Osnovno je javiti se lekaru, a za rešavanje problema postoji više načina.
Postoje određeni načini pomoću kojih se može uspešno izboriti sa nuspojavama antidepresiva koje negativno utiču na celokupni seksualni život, a da se pri tome ne ugrozi sama terapija.
Neki od antidepresiva novije proizvodnje funkcionišu na sasvim drugačiji način od ranijih i samim tim postoji mogućnost da u mnogo manjoj meri utiču na seksulani život.
Tako je jedno od rešenja prelazak na drugu, manje škodljivu vrstu antidepresiva, ali nakon konsultacije sa lekarom, nikako ne na svoju ruku.
Drugo dobro rešenje bilo bi da se uporedo sa lekovima protiv depresije uzimaju lekovi namenjeni poboljšanju seksualnog nagona, jer postoje oni koji ne utiču na efikasnost antidepresiva i samim tim neće ni na koji način ugroziti opšte zdravlje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.