Šta je kardiotokografija (CTG)?

Kardiotokografija (CTG) je dijagnostička metoda praćenja stanja fetusa, tj. njegove ugroženosti tokom trudnoće i pororđaja pomoću specijalnog uređaja.
Kardiotokografija ili skraćeno KTG (CTG) podrazumeva grafički prikaz aktivnosti srca ploda i aktivnosti mišića zida materice tokom trudnoće i tokom samog porođaja. Metoda se sastoji u istovremenom beleženju stezanja materice i otkucaja srca ploda. Stezanja materice (kontrakcije) i otkucaji srca ploda beleže se pomoću posebnih sondi koje se postavljaju na prednji trbušni zid (kožu na trbuhu). U uređaju se različiti impulsi pretvaraju u signale, prikazuju na monitoru i beleže na posebnom pokretnom trakastom papiru. Na osnovu izgleda linija (krivulja), određuje se stanje ploda, kao i njegova eventualna ugroženost tokom trudnoće ili tokom porođaja.
Kardiotokografija se kao metoda praćenja trudnoće sa uspehom primenjuje i u Srbiji, kako na klinikama tako i u pojedinim specijalističkim ambulantama.
Vrste CTG-a
U kardiotokografiji razlikujemo spoljašnje merenje i unutrašnje merenje.
Spoljašnje merenje: dve različite elektrode (sonde) mere aktivnosti preko kože trbuha trudnice tako što jedna sonda (kardiografska sonda) registruje srčanu aktivnost ploda, a druga sonda (tokografska sonda) registruje aktivnost mišića materice trudnice (majke).
Kardiografska sonda registruje aktivnost srca ploda. Njome se prati frekvencija srca ploda i varijacije frekvencije koje se odnose na: pokrete ploda, aktivnosti materice, zvukove i druge šumove. Mogu se primetiti i registrovati patološka ubrzanja ili usporenja ritma srca fetusa.
Tokografska sonda registruje aktivnosti mišića materice tako da se može pratiti tonus, pravilnosti, odnosno nepravilnosti periodičnih kontrakcija mišića.
Unutrašnje merenje: vrši se tako što se kroz grlić materice ubaci kateter i elektrode koje se povezuju sa glavom ploda i na taj način se registruju aktivnosti materice i grlića materice, kao i srčana aktivnost ploda.
Unutrašnji metod je precizniji, ali je njegov karakter invazivan.
Koristi od CTG-a
Kardiotogorafijom se vrši procena postojanja bilo kakve patnje ploda pri kraju trudnoće i pri samom porođaju. Istovremeno praćenje kontrakcija materice i srčanih radnji fetusa pruža značajne podatke o stanju ploda u materici.
Primena ove metode je značajno smanjila komplikacije u perinatologiji, ali još uvek postoji veliki broj lažno pozitivnih nalaza. Zato stručnjaci preporučuje proveru nalaza ostalim nalazima i ultrazvučnim dopler pregledom. Jedna od mogućih posledica lažnog nalaza jeste nepotrebna primena carskog reza, kada za to nema stvarnih indikacija.
U toku trudnoće, kontrakcije utiču na stanje krvotoka u materici i posteljici, kao i na snabdevanje fetusa kiseonikom. Kada su cirkulacija krvi i funkcije posteljice uredni, stanje ploda se smatra dobrim i pretpostavke su da porođajne kontrakcije verovatno neće ugroziti plod. Ako cirkulacija krvi i funkcije posteljice nisu pravilni i uredni, može doći do komplikacija i ugrožavanja samog fetusa.
Moguća je analiza oscilacije srčanog ritma, reakcije srca na pokrete ploda (non-stres test), na zvukove, na vibracije, ali je moguće i veštačko izazivanje kontrakcija, kako bi se analizirao srčani ritam u tim uslovima (stres test).
Kada početi sa kardiotokografijom?
Kardiotokografija (CTG) se može primenjivati od 28. nedelje trudnoće, ali se kardiotokografija preporučuje i njena primena je najčešća posle 35. nedelje. Naročito je važno kardiotokografsko praćenje rizičnih trudnoća, kada trudnice boluju od dijabetesa, imaju povišen krvni pritisak, ako su Rh-negativne, kada su se dugo lečile od steriliteta, ako su tzv. starije prvorotke, prilikom tzv. prenesene trudnoće.
Ginekolozi savetuju CTG na svake dve nedelje, a po potrebi (proceni da je rizična trudnoća) i svakih sedam dana. Kada postoji mogućnost, po potrebi se može vršiti monitoring tokom porođaja.
Upozorenje
Dešava se da trudnice insistiraju na čestim ginekološkim ili ultrazvučnim pregledima, a u skorije vreme se traži češći CTG pregled. Obično za ovakvim insistiranjima nema potrebe, jer je ginekolog tu da proceni i odluči šta je najbolje za majku i dete.
Rekli su o značaju kardiotokografije…
Interesantno je šta su poznati svetski lekari rekli o CTG-u:
Dr Šuman (Shuman): "CTG je najbolji način da se utvrdi eventualna i aktuelna ugroženost ploda…"
Dr Hamaher (Hammacher): "Danima pre nego što plod u matericina strada, na kardiotokografskom zapisu uočavaju se ozbiljna upozorenja…"
Dr Fišer (Fisher): "Nijedan plod pri porođaju nije uginuo, a da prethodno na CTG-u nije bilo znakova ozbiljne fetalne patnje…"

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.