Šta vam kontroliše ovulaciju?

Naučnici iz Montreala otkrili su gen koji kontroliše ovulaciju i samim tim otvorili nov put rešavanja pitanja zaštite od neželjene trudnoće i lečenja neplodnosti.

Bezuspešna ovulacija (sazrevanje jajašca koje dolazi u matericu i koje treba da se oplodi spermatozoidom) najčešći je uzrok neplodnosti žena. Ovaj gen predstavlja glavni gen koji kontroliše mnoge različite procese koji se odvijaju prilikom ovulacije. Gen se nalazi u folikularnim ćelijama, koje okružuju jajašce u jajniku, i meta je kontraceptivnih lekova koji će da spreče ovulaciju.

Eksperimenti su rađeni na miševima, i kada je taj gen uklonjen, automatski su zaustavljeni ovulacija i svi dodatni procesi koji su se tada odvijali u pripremi jajašca za oplodnju.

Dr Majkl Kramer (Dr. Michael Kramer), direktor Kanadskog instituta za zdravstveno istraživanje, rekao je da je ovo otkriće neobično važno i da po potrebi možemo da zaustavimo proces u slučaju potrebe za kontracepcijom, ili pak da ga pospešimo u slučaju lečenja neplodnosti.

Gospodin Marfi, jedan od naučnika koji su učestvovali u istraživanju, rekao je da su se mnoge farmaceutske kompanije uključile u istraživanje tražeći hemijski sastojak koji bi delovao na taj gen, bilo da zaustavi ili započne ovulaciju.

Ovaj gen kontroliše i ciklično lučenje estrogena i progesterona (ženski hormoni koji pripremaju zid materice za učvršćivanje oplođenog jajašca) i samim tim mogao bi da pomogne osobama koje imaju bolne menstruacije. Sledeći korak u istraživanju je da se utvrdi da li isključivanje ovog gena u folikularnim ćelijama može da ošteti jajašce koje okružuje i koje je spremno za oplodnju.

Istraživanje je rađeno u zajednici s Institutom za genetiku i molekularnu i ćelijsku biologiju Univerziteta Luj Paster u Strazburu, u Francuskoj.

Još članaka o neplodnosti…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.