U trendu

Šta vam kontroliše ovulaciju?

Naučnici iz Montreala otkrili su gen koji kontroliše ovulaciju i samim tim otvorili nov put rešavanja pitanja zaštite od neželjene trudnoće i lečenja neplodnosti.

Bezuspešna ovulacija (sazrevanje jajašca koje dolazi u matericu i koje treba da se oplodi spermatozoidom) najčešći je uzrok neplodnosti žena. Ovaj gen predstavlja glavni gen koji kontroliše mnoge različite procese koji se odvijaju prilikom ovulacije. Gen se nalazi u folikularnim ćelijama, koje okružuju jajašce u jajniku, i meta je kontraceptivnih lekova koji će da spreče ovulaciju.

Eksperimenti su rađeni na miševima, i kada je taj gen uklonjen, automatski su zaustavljeni ovulacija i svi dodatni procesi koji su se tada odvijali u pripremi jajašca za oplodnju.

Dr Majkl Kramer (Dr. Michael Kramer), direktor Kanadskog instituta za zdravstveno istraživanje, rekao je da je ovo otkriće neobično važno i da po potrebi možemo da zaustavimo proces u slučaju potrebe za kontracepcijom, ili pak da ga pospešimo u slučaju lečenja neplodnosti.

Gospodin Marfi, jedan od naučnika koji su učestvovali u istraživanju, rekao je da su se mnoge farmaceutske kompanije uključile u istraživanje tražeći hemijski sastojak koji bi delovao na taj gen, bilo da zaustavi ili započne ovulaciju.

Ovaj gen kontroliše i ciklično lučenje estrogena i progesterona (ženski hormoni koji pripremaju zid materice za učvršćivanje oplođenog jajašca) i samim tim mogao bi da pomogne osobama koje imaju bolne menstruacije. Sledeći korak u istraživanju je da se utvrdi da li isključivanje ovog gena u folikularnim ćelijama može da ošteti jajašce koje okružuje i koje je spremno za oplodnju.

Istraživanje je rađeno u zajednici s Institutom za genetiku i molekularnu i ćelijsku biologiju Univerziteta Luj Paster u Strazburu, u Francuskoj.

Još članaka o neplodnosti…

2 komentara
  1. bambi

    Nezeljena trudnoca? Ne razumem? Da li nezeljena trudnoca znaci da zena i muskarac ne zele decu? Ljudi, je li ste vi bre vise normalni? Sebnicnjaci jedni. Samo vi da zivite i niko drugi. Sama da seksate da bi ste se zadovoljavali animalski a deca vam ne trebaju. Mozda bi vam deca smetala. Mozda bi vam neka beba pojela keksic pa za van ne bi bilo? Kako vas bre nije sramota?

  2. Miroslav Komnenović

    Veličanstveno za nauku i za mnoge ljude željne života.

Napišite komentar