U trendu

Šta pre i tokom trudnoće?

Trudnoća je nešto što majka i otac željno očekuju, ali je normalno i plašiti se šta ih sve očekuje. Cilj svake trudnoće je normalan porođaj i zdrava beba.

Da bi trudnoća protekla normalno i bez komplikacija, treba početi sa pripremama još pre trudnoće, a onda se tokom trudnoće treba ponašati u skladu sa „dugim stanjem“. Pre nego što počnete da birate ime svojoj bebi i isplanirate nameštaj u bebinoj sobi, treba pripremite telo i način života za predstojeći skup radosti.

Navodimo neke stvari o kojima treba voditi računa pre i tokom trudnoće kako bi i majka i beba bile zdrave:

Pre svega

Pre trudnoće treba preduzeti neke korake, tako da je potrebno održavati zdravu telesnu težinu, zdravo se hraniti i zdravo se ponašati.

Kako biste olakšali trudnoću i porođaj, jedan od ciljeva je svakodnevno umereno vežbanje od tridesetak minuta, kako biste olakšali svom srcu. Šetnje, biciklizam i plivanje odlični su načini za trening ili se pridružite strunoj prenatalnoj klasi vežbi.

Jedite za „jednu osobu“

Trudnice čeznu za hranom kao što su sladoled i kikiriki, ali se treba fokusirati na dobru i zdravu ishranu i ne treba jesti za „dve osobe“, već koliko je potrebno.

Budućim majkama treba mnogo proteina, gvožđa, kalcijuma i folne kiseline. Potrebno je što više orašastih plodova, vegetarijanske hrane, zelenog povrća, intergralnih žitarica, zrnaste hrane i mlečnih proizvoda sa niskim sadržajem masti.

Smanjite čips, pečenu hranu, gazirane napitke, alkohol, kafu i brzu hranu koja sadrži mnogo kalorija a malo hranljivih sastojaka.

Najbolje je da vam se partner pridruži u zdravoj ishrani kako bi vam bilo lakše.

Uzimajte folnu kiselinu

Folna kiselina pomaže u sprečavanju ozbiljnih nedostataka novorođenčeta, pre nego što znate da ste trudni. Ovaj vitamin se nalazi u zelenom povrću, južnom voću i pasulju, ali većini žena su potrebne tablete da bi se nadoknadile potrebne količine i vezalo gvožđe.

Počnite sa dnevnim vitaminom i odgovarajućim multivitaminima, ali uz konsultaciju sa lekrom-ginekologom.

Kontrolišite telesnu težinu

Suviše mršave žene teže ostaju trudne, a nedostatak težine može otežati zdravu trudnoću.

Previše telesne težine može izazvati probleme: manja plodnost, teža trudnoća, prevremeni porođaj, a povećavaju se šanse za dijabetes i visok krvni pritisak.

Razgovarajte sa svojim doktorom o tome koja je telesna težina idealna za vas.

Pripreme i kontrole pre i tokom ptrudnoće

Razgovarajte sa svojim doktorom nekoliko meseci pre nego što želite da zatrudnite.

Pitajte:

Testovi ili vakcine koje su vam potrebne
Koji su vam prenatalni vitamini potrebni
Kako upravljati ili kontrolisati zdravstvene stanje ili hronične bolesti koje imate
Lekove koje možete i lekove koje ne smete koristiti tokom trudnoće

Genetsko savetovanje

Nema kristalne kugle koja će vam reći čije oči će vaša beba dobiti. Ali vaš lekar može vam preporučiti testove za predispozicije ukoliko vaša porodična istorija ili etnička pripadnost dovode do velikog rizika da imate bebu sa genetskim poremećajem.

Na raspolaganju su: jednostavan test krvi ili pljuvačke iz kojih se može videti ako nosite gene za neke moguće bolesti.

Posetite zubara

Ako niste kontrolisai ni popravljali zube, sada je vreme da to postane navika. Dobro je za vašu bebu, kao i za vaš osmeh, da su vam zdravi zubi.

Trudnoća povećava šanse za bolesti desni i bolesti zuba, što ponekad može dovesti do prevremenog porođaja. Dakle, zube očistite i proverite, perite svakodnevno.

Smanjite unos kofeina

Neki eksperti kažu da treba smanjiti unos kofeina ispod 200 miligrama dnevno dok pokušavate da zatrudnite i tokom trudnoće. To je oko jedna kesica instant-kafe ili jedna-dve šoljice dnevno.

Pokušajte bez kafe ili pokušajte toplo začinjeno mleko umesto toga. Ako ne možete da krenete bez jutarnjeg napitka, pijte samo jednu ali „kratku“ kafu dnevno.

Prekinite pušenje

Pušenje nije zdravo, ali može otežati trudnoću, kako pre začeća tako i tokom trudnoće. Dokazano je da pušenje povećava verovatnoću za prerano rođenje, nisku telesnu težinu bebe i spontani pobačaj. Pušenje dovodi do toga i da vaša beba bude u riziku od sindroma iznenadne smrti.

Pitajte svog partnera da i on prestane sa pušenjem pre i tokom vaše trudnoće. Ponekad je i duvanski dim opasan za trudnicu, a pored toga štetno utiče na plodnost muškaraca.

Prestanite sa alkoholom

Pošto ne znate tačno kada ćete zatrudneti, na vreme odustanite od svojih alkoholnih navika. Pijenje tokom trudnoće povećava šanse za nedostatke u razvoju bebe, ali i u njenom kasnijem životu. Alkohol ponekad otežava i začeće.

Nemojte paničiti ako se ispostavi da ste popili neko pivo ili čašu vina pre nego što ste znali. Jedno piće je verovatno u redu. Ali pošto još nije poznato koja količina alkohola za koju osobu izaziva probleme u trudnoći, igrajte na sigurno i izbegavajte alkohol.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.