U trendu

Šta sve utiče na plodnost?

Savremeni način života, jurnjava za karijerom, previše stresa u životu, sedeći način života i rada, nezdrave životne navike, nezdrava hrana i još mnogo toga – nepovoljno utiču na plodnost mladih bračnih parova, pa je to poslednjih godina postao ozbiljan problem. Navodimo nekoliko faktora koji utiču na plodnost i kako ih prevazići.
Namirnice koje pozitivno utiču na ovulaciju
Na ovulaciju pozitivno utiču: mononezasićene masti (kao što je maslinovo ulje) umesto transmasti (one koja se nalazi u brzoj hrani, kolačima i pecivu), biljni proteini (soja) umesto crvenog mesa, kao i namirnice sa puno vlakana (integralne žitarice, povrće i neke vrste voća) umesto rafiniranih ugljenih hidrata i šećera.
Težina utiče na plodnost
Istraživanje je utvrdilo da je ženama čiji je indeks telesne mase iznad normale, potrebno duplo duže vremena da zatrudne u odnosu na one sa normalnom težinom. Gojazni muškarci imaju veće šanse da imaju nizak nivo testosterona. Neka istraživanja sugerišu da povećanje težine za 9 kilograma može da poveća rizik od neplodnosti za 10%.
Uticaj godina starosti na začeće
Pad plodnosti kod žena počinje oko 30 godina. Stručnjaci smatraju da žena treba da porazgovara sa svojim lekarom ako ima manje od 35 godina i pokušava da zatrudni bez uspeha više od 12 meseci. Istraživanja su pokazala da problema sa začećem češće imaju žene koje imaju više od 35 godina i druge poteškoće, kao što je lečenje raka, na primer. Testirenjem progesterona u krvi može da se pomogne u određivanju toga da li žena ovulira i da li treba otpočeti sa terapijom.
Godine utiču i na muškarce
Studije pokazuju da broj spermatozoida i njihova pokretljivost obično opada kako muškarac stari. Jedna studija pokazala je da je bračnom paru gde je muškarac starosti 45 ili više godina, potrebno duže vremena da dođe do potomstva u odnosu na mlađe bračne parove. Ako je muškarac stariji, možda bračni partneri treba da porazgovaraju sa lekarom o načinima za povećanje šansi za začeće.
Kako muškarci mogu da povećaju plodnost?
Upravljanje stresom, izbegavanje alkohola i duvana, održavanje zdrave telesne težine i ishrana bogata cinkom (nalazi se u mesu, žitaricama, plodovima mora i jajima), selenom (meso, plodovi mora, pečurke, žitarice i brazilski orasi) i vitaminom E, može poboljšati plodnost kod muškaraca. Ne izlažite testise preteranoj toploti, npr. dugim toplim kupkama, saunama i slično, jer se tako može smanjiti broj spermatozoida.
Terapije za neplodnost
Postoji mnogo faktora koji mogu izazvati sterilitet, a prvi korak je da vaš lekar proceni vas i vašeg partnera. Terapije protiv neplodnosti mogu uključiti uzimanje lekova za stimulisanje ovulacije, kao i „in vitro“ oplodnju, koja podrazumeva uklanjanje jaja iz jajnika, njihovu oplodnju, a zatim implantaciju nazad u matericu.
Kućni testovi trudnoće
Ova vrsta testova proverava uzorak urina na „hormon trudnoće," koji telo proizvodi kada se oplođena jajna ćelija implantuje u matericu. Kućni test trudnoće obično može odrediti da li je žena trudna već šest dana pre prvog propuštenog ciklusa. Ponekad se može dobiti lažno negativan rezultat ako se testiranje izvrši prerano, pa je važno ponoviti test nakon nekoliko dana ili sedmica.
Umesto zaključka
Naveli smo nekoliko preporuka i saveta stručnjaka o tome kako povećati plodnost kod žena i muškaraca da bismo pomogli u borbi protiv „bele kuge“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)