Šta vam sve treba posle trudnoće?

Trudnoća i porođaj nisu samo „zdravstvene teškoće“ koje očekuju mlade roditelje već se tada mnoge stvari menjaju u životu supružnika.

Navodimo neke odgovore na pitanja o kojima treba voditi računa tokom trudnoće, a koji očekuju majku i oca ubrzo nakon porođaja:

Smeštaj

Potrebno je na vreme isplanirati gde će se smestiti majka i otac, a gde beba. Jedan član više je otprilike dva puta više obaveza i troškova, počev od potreba pa do novca (grejanje, voda, struja, lična higijena…).

Ako živite sa roditeljima, to je jedna vrsta problema, a ako imate svoj stan, onda je to druga vrsta problema. U svakom slučaju, potreban je novi raspored i nove potreba ili novi nameštaj.

Budžet za bebu

Novorođenčetu treba puno stvari. Bebi će trebati oko 8.000 pelena pre nego što poraste do suknjice ili pantalona! Potreban vam je: krevetac, nameštaj, posteljina, odeća, auto-edište, kolica, flašice i štošta drugo. Napravite spisak potreba kako bi ste imali novac za sve. Imajte na umu da će vaši troškovi uključiti više vožnje kolima ili taksijem i posete lekaru i eventualno dečiju negu.

Počnite da kupujete postepeno ono što je najneophodnije kako ne biste došli u situaciju da vam sve treba za vrlo kratko vreme posle porođaja (pitanje i novca i vremena).

Pogledajte svoje mogućnosti posle porođaja

Ako radite, uzmite u obzir šta želite da učinite kada imate svoju bebu. Neke ustanove-kompanije dozvoljavaju plaćeni vremenski period nakon porođaja duže vreme, a neke na to ne gledaju baš blagonaklono. Možda ćete moći da koristite bolovanje ili odmor pre nego što se vratite na posao. Proverite sve mogućnosti kako biste videli da li vam je potrebna pomoć rođaka ili su vam potrebne jaslice ili da platite bebi-siterku.

Planirajte svoj „bebi-odmor“

Planirajte kratkotrajne izlaske na izlet, restoran ili sličan provod kako biste vi i vaš partner imali vreme za sebe, Planirajte takve izlaske i posle trudnoće da biste izašli sa partnerom ili sami sa drugaricama. Nađite rešenje ko će da pripazi bebu.

Ovo je potrebno da se opustite, odmorite glavu i budete „sami“ sve dok ne dođe vreme da možete da putujete sa partnerom i bebom negde na duže vreme.

Pripremite starijeg brata ili sestru

Vaspitavajte starije dete još pre rođenja da će dobiti brata ili sestru, a ne konkurenciju. Naučite ga da ćete ih voleti zajedno i istim intenzitetom. Zajedno planirjte sa starijim detetom gde će ko da spava, jede i mazi se. Navikavajte dete na novog člana, da ga voli a ne da bude ljubomoran i da ne „pravi svesnu ili nesvesnu štetu“. Ako je veće dete, učite ga kako da pomaže stvarno ili prividno, da i ono bude „važno“ i „od koristi“.

Pripremite svog ljubimca

Ako je vaš pas ili mačka navikao da je „glavni ljubimac“, plakanje, dete koje se iznenada pojavljuje u kući može ga učiniti uznemirenim ili nervoznim.

Pomozite mu pre dolaska bebe, naviknite ga na pelene, losione i sličmo. Takođe, postavite novi raspored i nova pravila, kako ljubimac ne bi skočio na bebu ili kako bukom ne bi probudio bebu…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.