U trendu

Štetan uticaj hemikalija na žene

Smatra se da kontakt sa pojedinim hemikalijama kod žena izaziva raniji početak menopauze.

Istraživači ukazuju na to da menopauza počinje dve do četiri godine ranije kod žena čiji organizam ima visok nivo pojedinih hemikalija koje se koriste u domaćinstvu ili za ličnu higijenu. To, dakle, znači da hemikalije ženama skraćuju vreme plodnosti!

Istraživači su identifikovali 15 hemikalija, od kojih je 9 sada već zabranjeno: polihlorovani bifenil (PCB), tri pesticida, neki ftalati i toksin furan. Sve ove hemikalije imaju uticaj na raniju menopauzu i štetan uticaj na funkcije jajnika.

Prema Agenciji za zaštitu životne sredine, polihlorovani bifenil (PCB) je u Americi zabranjen još 1979. godine. Furan je nusproizvod industrijskog sagorevanja, a ftalati se nalaze u plastici, stvarima za domaćinstvo i mnogim proizvodima za negu tela (losioni, parfemi, šminka, lakovi za nokte, tečni sapuni i lakovi za kosu).

Autor studije dr Amber Kuper kaže: ”Ranija menopauza može izmeniti kvalitet života žene i može uticati na plodnost i razvoj društva. Razumevanje toga kako okruženje utiče na društvo jeste složeno, ali zato država treba da podigne crvenu zastavu kao znak upozorenja i znak podrške budućem istraživanju.”

Ova studija obuhvatila je više od 1.400 žena u menopauzi (prosek starosti 61 godina) i njihovu izloženost uticaju 111 veštačkih hemikalija.

Rezultati studije mogu imati veliki uticaj na zdravlje žena, jer hemija koja utiče na raniju menopauzu može dovesti do ranog pada funkcije jajnika i zato društvo treba ovim da se bavi. Pored toga, hemija može imati uticaj i na srčana oboljenja, osteoporozu i druge zdravstvene probleme. Pre ovih istraživanja, postojala je pretpostavka da su hemikalije povezane sa nekim vrstama kancera, ranim pubertetom i metaboličkim sindromom, koji se odnosi na grupu bolesti koje povećavaju rizik od bolesti srca, moždanog udara i dijabetesa.

Dr Amber Kuper navodi hemijski uticaj izvan kontrole – u zemljištu, vodi i vazduhu, ali je zato potrebna edukacija o plastici i hemikalijama koje se koriste u domaćinstvu. Na primer, hrana u mikrotalasnoj peći treba da se greje u staklenim, a ne u plastičnim posudama.

Iako su mnoge hemikalije u Americi zabranjene zbog zdravstvenih problema koje stvaraju ljudima, one se ipak proizvode i koriste u drugim zemljama.

Bitno je da i drugi stručnjaci ukazuju na to da hemikalije imaju štetan uticaj na funkcije jajnika i da i tu treba tražiti rešenje za lečenje neplodnosti.

Alarm i saveti

Stručnjaci upozoravaju i pozivaju na dalje istraživanje, koje bi pokazalo i dokazalo koliko i kako hemikalije utiču na zdravlje ljudi.

Ono što u ovom izveštaju istraživača, gde se ukazuje na uticaj hemikalija na menopauzu žena, samo provejava – u stvari je činjenica da pomenute hemikalije mnogo više štete zdravlju nego što je tema istraživanja. Hemikalije ne samo da utiču na menopauzu nego su i otrovne i kancerogene, kako za žene, tako i za muškarce, a naročito za decu.

Šta od opasnih hemikalija dolazi na naše tržište – ne znamo, ali možemo pretpostaviti da iza tvrdnje navedene u izveštaju da su mnoge hemikalije u Americi zabranjene zbog zdravstvenih problema koje stvaraju ljudima, ali se ipak proizvode i koriste u drugim zemljama – stoji činjenica da smo i mi, nažalost, među tim zemljama.

Zato upozoravamo:

  • vodimo računa o plastici, gde je koristimo i gde je bacamo
  • nemojte u mikrotalasnoj pećnici podgrevati namirnice u plastici (flašice i posude za bebe)
  • za čišćenje i pranje u kući ne koristite „najjače“ hemikalije (miris se oseća) i ako ih koristite, koristite manje doze i manje koncentracije, a posle upotrebe, dobro isperite vodom (ruke, sudove, veš…)
  • vodite računa o tome da tokom „generelnog“ čišćenja i ribanja, vetrite prostorije i što manje udišete hemikalije (maska je od koristi)
  • koristite zaštitne rukavice kada upotrebljavate “jake“ hemikalije
  • obavezno sklonite hemikalije od domašaja dece
  • pesticide, insekticide i otrove protiv glodara, koristite strogo prema uputstvima i vodite računa o propisanim količinama i štetnim efektima (pročitajte uputstvo ili se posavetujte sa veterinarom ili agronomom)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar