Štetan uticaj hemikalija na žene

Smatra se da kontakt sa pojedinim hemikalijama kod žena izaziva raniji početak menopauze.

Foto: PublicDomainPictures/Pixabay.com

Foto: PublicDomainPictures/Pixabay.com

Istraživači ukazuju na to da menopauza počinje dve do četiri godine ranije kod žena čiji organizam ima visok nivo pojedinih hemikalija koje se koriste u domaćinstvu ili za ličnu higijenu. To, dakle, znači da hemikalije ženama skraćuju vreme plodnosti!

Istraživači su identifikovali 15 hemikalija, od kojih je 9 sada već zabranjeno: polihlorovani bifenil (PCB), tri pesticida, neki ftalati i toksin furan. Sve ove hemikalije imaju uticaj na raniju menopauzu i štetan uticaj na funkcije jajnika.

Prema Agenciji za zaštitu životne sredine, polihlorovani bifenil (PCB) je u Americi zabranjen još 1979. godine. Furan je nusproizvod industrijskog sagorevanja, a ftalati se nalaze u plastici, stvarima za domaćinstvo i mnogim proizvodima za negu tela (losioni, parfemi, šminka, lakovi za nokte, tečni sapuni i lakovi za kosu).

Autor studije dr Amber Kuper kaže: ”Ranija menopauza može izmeniti kvalitet života žene i može uticati na plodnost i razvoj društva. Razumevanje toga kako okruženje utiče na društvo jeste složeno, ali zato država treba da podigne crvenu zastavu kao znak upozorenja i znak podrške budućem istraživanju.”

Ova studija obuhvatila je više od 1.400 žena u menopauzi (prosek starosti 61 godina) i njihovu izloženost uticaju 111 veštačkih hemikalija.

Rezultati studije mogu imati veliki uticaj na zdravlje žena, jer hemija koja utiče na raniju menopauzu može dovesti do ranog pada funkcije jajnika i zato društvo treba ovim da se bavi. Pored toga, hemija može imati uticaj i na srčana oboljenja, osteoporozu i druge zdravstvene probleme. Pre ovih istraživanja, postojala je pretpostavka da su hemikalije povezane sa nekim vrstama kancera, ranim pubertetom i metaboličkim sindromom, koji se odnosi na grupu bolesti koje povećavaju rizik od bolesti srca, moždanog udara i dijabetesa.

Dr Amber Kuper navodi hemijski uticaj izvan kontrole – u zemljištu, vodi i vazduhu, ali je zato potrebna edukacija o plastici i hemikalijama koje se koriste u domaćinstvu. Na primer, hrana u mikrotalasnoj peći treba da se greje u staklenim, a ne u plastičnim posudama.

Iako su mnoge hemikalije u Americi zabranjene zbog zdravstvenih problema koje stvaraju ljudima, one se ipak proizvode i koriste u drugim zemljama.

Bitno je da i drugi stručnjaci ukazuju na to da hemikalije imaju štetan uticaj na funkcije jajnika i da i tu treba tražiti rešenje za lečenje neplodnosti.

Alarm i saveti

Stručnjaci upozoravaju i pozivaju na dalje istraživanje, koje bi pokazalo i dokazalo koliko i kako hemikalije utiču na zdravlje ljudi.

Ono što u ovom izveštaju istraživača, gde se ukazuje na uticaj hemikalija na menopauzu žena, samo provejava – u stvari je činjenica da pomenute hemikalije mnogo više štete zdravlju nego što je tema istraživanja. Hemikalije ne samo da utiču na menopauzu nego su i otrovne i kancerogene, kako za žene, tako i za muškarce, a naročito za decu.

Šta od opasnih hemikalija dolazi na naše tržište – ne znamo, ali možemo pretpostaviti da iza tvrdnje navedene u izveštaju da su mnoge hemikalije u Americi zabranjene zbog zdravstvenih problema koje stvaraju ljudima, ali se ipak proizvode i koriste u drugim zemljama – stoji činjenica da smo i mi, nažalost, među tim zemljama.

Zato upozoravamo:

  • vodimo računa o plastici, gde je koristimo i gde je bacamo
  • nemojte u mikrotalasnoj pećnici podgrevati namirnice u plastici (flašice i posude za bebe)
  • za čišćenje i pranje u kući ne koristite „najjače“ hemikalije (miris se oseća) i ako ih koristite, koristite manje doze i manje koncentracije, a posle upotrebe, dobro isperite vodom (ruke, sudove, veš…)
  • vodite računa o tome da tokom „generelnog“ čišćenja i ribanja, vetrite prostorije i što manje udišete hemikalije (maska je od koristi)
  • koristite zaštitne rukavice kada upotrebljavate “jake“ hemikalije
  • obavezno sklonite hemikalije od domašaja dece
  • pesticide, insekticide i otrove protiv glodara, koristite strogo prema uputstvima i vodite računa o propisanim količinama i štetnim efektima (pročitajte uputstvo ili se posavetujte sa veterinarom ili agronomom)

Ostavite komentar

Ostavite komentar