U trendu

Učinite trudnoću lepršavom

Aromatična kupka predstavlja jedan od najprijatnijih i ujedno najboljih načina da se oslobodite suvišnog stresa. Kupka može otkloniti, barem za vreme provedeno u kadi, sav stres, frustracije, brige i nedaće koje mogu snaći jednu osobu.
Kupka je i dobar način da rešite svoje probleme sa snom; posle nje ćete lako zaspati.
Kada je reč o trudnoći, najradosnijem periodu u životu žene, ali i stresnom, napetom periodu ispunjenom brigama i naglim promenama raspoloženja, kao i brojnim fizičkim i emotivnim promenama – aromatična kupka može biti od izuzetno velike pomoći. Posle nje ćete se osećati ne samo osveženo već i podmlađeno.
Pa ipak, puno je žena koje su mišljenja da kupke, i kupanje uopšte, nose u sebi opasnost po još nerođeno dete. Naime, ovakva mišljenja proistekla su iz jednog drevnog mita da kupanje i voda sama u ovom osetljivom periodu – mogu do te mere imati negativan uticaj da olako može doći do davljenja još nerođenog deteta. Ovo je samo mit i stoga mu ne bi trebalo pridavati značaja. Kupke su i te kako poželjne kada je o trudnicama reč, dokle god se vodi računa o temperaturi vode i izbegava se vrela ili ledena kupka. Usled kupanja izuzetno toplom vodom može doći do blage nesvestice ili iznurenosti, jer veoma topla voda narušava normalnu telesnu temperaturu. A još jedna jako bitna činjenica koja izuzetno toploj vodi (ili ledenoj) nikako ne ide u prilog jeste i ta što se nagla promena telesne temperature u trudnoći vrlo sporo reguliše i vraća u normalu. Takođe, prilikom potapanja u kupku, preporučuje se da abdomen bude iznad nivoa vode.
Što se samih kupki tiče, možete bez problema odabrati onu koja vam se čini najprijatnijom, ali ipak treba povesti računa o nekolicini sitnica.
Prilikom izbora sapuna ili nekog drugog sredstva koje će se upotrebiti za penušavu aromatičnu kupku, treba se uvek opredeliti za one sapune i sredstva koji su posebno namenjeni osetljivoj koži. Na ovaj način ćete sprečiti pojavu nepoželjnog osipa i drugih sličnih reakcija.
Neki lekari, takođe, ne preporučuju kupke bilo koje vrste ženama kod koji je pH ravnoteža osetljive prirode, jer čestice iz sapuna i drugih sredstava samo dodatno negativno utiču na nju.
Još jedan savet odnosi se na bešiku trudnice: lekari preporučuju da se pre opuštajuće kupke bešika u potpunosti, ili što je više moguće isprazni, kako bi se izbegle moguće infekcije.
Kupatilo treba da bude provetreno jer previše zapare u prostoriji može izazavati blagu nesvesticu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar