U trendu

Uzroci problema sa erekcijom

Mnogi muškarci stalno ili povremeno imaju probleme sa erekcijom. To obično nije neki veliki problem i često se lako rešava (leči), pa navodimo najčešće uzroke:
Depresija
Mozak je često zanemarena erogena zona, iako seksualno uzbuđenje počinje u glavi. Depresija može da ublaži želju i dovede do erektilne disfunkcije. Ironija je pri tom da mnogi lekovi koji se koriste za lečenje depresije takođe mogu da potisnu seksualni nagon i otežaju postizanje erekcije.
Alkohol
Nekoliko pića može da vas oraspoloži, ali previše alkohola može da utiče na erekciju. Efekti su uglavnom privremeni. Dobra vest je da umereno konsumiranje alkohola, jedno ili dva pića dnevno, može imati neke zdravstvene koristi kao što je smanjenje rizika od srčanih bolesti. Ovi rizici su slični rizicima erektilne disfunkcije.
Lekovi
Duga je lista uobičajenih lekova koji mogu izazvati erektilnu disfunkciju, uključujući i određene lekove za krvni pritisak, lekove za ublažavanje bola i antidepresive. Opojne droge kao što su amfetamini, kokain i marihuana – takođe mogu izazvati seksualne probleme kod muškaraca.
Stres
Nije lako oraspoložiti se kada ste pretrpani obavezama na poslu i kod kuće. Stres može da uzima danak na različitim delovima tela, uključujući i penis. Borite se sa stresom tako što ćete uvesti promene načina života koji promovišu relaksaciju, redovno vežbanje, dovoljno sna. Potražite stručnu pomoć kada je to potrebno.
Ljutnja
Nije lako da se osećate romantično kada ste besni, bez obzira na to da li je vaš bes usmeren ka partneru ili ne. Neispoljen bes ili nepravilno ispoljen bes može doprineti problemima u spavaćoj sobi.
Anksioznost
Zabrinutost da nećete biti dobri u krevetu može upravo da toga i da dovede. Anksioznost se iz drugih aspekata vašeg života može preneti u spavaću sobu. Sve što vas brine može da unese strah i potrebu za izbegavanjem bliskosti, što vas može odvesti u začarani krug koji izaziva veliki pritisak na vaš seksualni život, a samim tim i na emotivnu vezu.
Višak kilograma
Višak kilograma može uticati i na vaše seksualne performanse, a ne samo na smanjivanje vašeg samopoštovanja. Gojazni muškarci imaju niži nivo muškog hormona testosterona, koji je važan za seksualnu želju i erekciju. Gojaznost je takođe povezana sa visokim krvnim pritiskom i otvrdnjavanjem arterija, što može smanjiti protok krvi u penis.
Slika o sebi
Kada vam se ne dopada ono što vidite u ogledalu, najlakše je pretpostaviti da se to neće dopasti ni vašem partneru. Negativna slika o sebi može da utiče tako što ćete se brinuti, ne samo o tome kako izgledate već i o tome koliko ćete dobri biti u krevetu. Ta strepnja u vezi sa vašim performasama može vas učiniti previše nestrpljivim da čak i pokušate da imate odnos.
Nizak libido
Nizak libido nije isto što i erektilna disfunkcija, ali mnogo istih faktora koji guše erekciju smanjuju i vaše interesovanje za seks. Slabo samopoštovanje, stres, anksioznost, pa i određeni lekovi – mogu smanjiti vaš libido. Kada su sve te brige povezane sa vođenjem ljubavi, vaše interesovanje za seks može opasti.
Vaše zdravlje
Mnogi različiti zdravstveni problemi mogu da utiču na nerve, mišiće ili protok krvi koja je potrebna da muškarac ima erekciju. Dijabetes, visok krvni pritisak, otvrdnjavanje arterija, povrede kičmene moždine i multipla skleroza – mogu doprineti erektilnoj disfunkciji. Operativni zahvat za lečenje prostate ili problemi sa bešikom takođe mogu da utiču na nerve i krvne sudove koji kontrolišu erekciju.
Kako rešiti probleme sa erekcijom?
Može biti neprijatno da razgovarate sa vašim lekarom o seksualnom životu, ali to je najbolji način da se situacija leči i vrati na stanje intimnosti sa partnerom. Vaš lekar može da ukaže na izvor problema i preporuči promene načina života kao što su odvikavanje od pušenja, smanjenje upotrebe alkhola ili gubljenje na težini. Ostale opcije lečenja su lekovi za erektilnu disfunkciju, hormonske terapije, usisni uređaj koji pomaže stvaranje erekcije ili savetovalište.
Podsećamo da gubitak „seksualne moći“ nije nikakva katastrofa i da se veoma lako rešava kada se otklone neki od uzroka koje smo naveli.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.