Kako imati seks uz visok pritisak?

Foto: Tiffanyspalace/Pixabay.com

Sigurno već znate da su pravilna ishrana i fizička aktivnost dobre za vas, a da li ste znali da su zdrav način ishrane i redovna fizička aktivnost direktno povezani sa normalnim seksualnim funkcionisanjem?

Visok krvni pritisak ili hipertenzija predstavlja najčešći uzrok impotencije ili erektilna disfunkcije (ED), a redovno vežbanje i način ishrane prava su osnova za kontrolisanje krvnog pritiska. Mnogo ćete uspešnije rešiti probleme sa potencijom ako najpre regulišete krvni pritisak.

Pridržavajući se niskokalorične dijete i sagorevajući kalorije uz pomoć vežbi oblikovaćete svoje telo i smršaćete. Istraživanja čiji su rezultati objavljeni u Žurnalu američkog medicinskog udruženja (The Journal of the American Medical Association – JAMA) ukazuju na to da je približno jedna trećina gojaznih ljudi sa erektilnom disfunkcijom mogla da povrati svoju seksualnu funkciju nakon dve godine samo uz pomoć mršavljenja i redovne fizičke aktivnosti.

Mnoga istraživanja ukazuju i na to da se fizičkom aktivnošću pobeđuje depresija, koja takođe ima veliki uticaj na potenciju. Šanse da se osećate kao mnogo privlačnija osoba i da imate normalnu seksualnu aktivnost mnogo su veće uz doteranu liniju, oblikovano telo i samopouzdanje.
Pa ipak, ima dosta informacija u vezi sa dijetom i vežbama koje vas zbunjuju. Možda se baš pitate šta bi tačno trebalo da jedete i koje vežbe da radite…

Seksi tanjir za visok krvni pritisak

Američki nacionalni institut za zdravlje sproveo je dva ključna istraživanja i na osnovu toga kreirao specijalni plan ishrane za ljude sa visokim krvnim pritiskom. Dokazano je da DASH dijeta (Dietary Approaches to Stop Hypertension) snižava krvni pritisak, i to za samo dve nedelje.

DASH dijeta ističe da treba jesti celo zrnevlje, povrće, voće i niskokalorične proizvode sa ograničenom količinom soli, masnoća i vrlo malo šećera.
Evo jednog primera plana dijete za osobu koja unosi 2.000 kalorija dnevno.

Zrnevlje – 1 kriška hleba ili 1/2 šolje kuvanog pirinča, testenina ili cerealija;
Povrće – 1 šolja svežeg lisnatog povrća ili 1/2 šolje kuvanog povrća ili 150 ml soka od povrća;
Voće – 1 voćka srednje veličine ili 1/4 šolje sušenog voća ili 1/2 šolje svežeg, zamrznutog ili konzerviranog voća ili 150 ml voćnog soka;
Lešnici, mahunarke i semenje – 1/3 šolje ili 40 grama lešnika, 2 supene kašike ili 15 grama semenja i 1/2 šolje kuvanih mahunarki;
Niskokalorični proizvodi – 200 ml mleka ili 1 šolja jogurta ili 40 grama sira;
Nemasno meso – 80 grama kuvanog mesa, živinskog ili ribe;
Ulja i masnoće – 1 čajna kašičica margarina ili 1 supena kašika niskokaloričnog majoneza, 2 supene kašike salatnog preliva ili 1 čajna kašičica biljnog ulja;
Slatkiši – 1 supena kašika šećera ili 1 supena kašika džema i 200 ml limunade.

Ostavite komentar