U trendu

Žene, ovo NIKAKO ne radite pre seksa!

Urolog Dejvid Kaufman iz Njujorka upozorava žene da pre seksa nikako ne bi trebalo da idu u toalet, jer time povećavaju rizik od nastanka urinarnih infekcija.

Kako kaže, ideja da bi žene trebalo da obavljaju malu nuždu pre seksa je jedna od najvećih zabluda protiv kojih se bori u svojoj klinici. Dodao je da je mokrenje nakon seksa dobrodošlo i važno za sprečavanje infekcija, ali ono pre odnosa nikako ne preporučuje.

Kako je ispričao za “Yahoo News”, ta greška je najčešći uzrok “postkoitalnih infekcija mokraćnog sistema, poznatog i kao cistitis na medenom mesecu”.

Tokom polnih odnosa bakterije iz vagine mogu da uđu u uretru. Ako pričekate sa mokrenjem do kraja odnosa, stvara jači tok i povećava šanse da će se bakterije isprati.

Kaufman uverava da ćete odlaganjem mokrenja mokraćni kanal napuniti dovoljno da nastane jak tok koji će pročistiti uretru. Bez urina u mokraćnom kanalu bakterija bi mogla da se zadrži duže u uretri i da uzrokuje infekciju. Ako nakon seksa ne odete u toalet, bakterija bi mogla da dođe do mokraćnog kanala i da uzrokuje infekciju.

Nažalost žene su zbog svoje anatomije mnogo osetljivije na infekcije mokraćnog kanala od muškaraca. Osim što se nalazi blizu vagine i anusa pa je prenos bakterija lakši, uretra je duga svega pet centimetara, pa bakterije ne deli dalek put.

Prema podacima britanskog zdravstvenog sistema, žene koje koriste dijafragmu, kao metodu kontracepcije, imaju veći rizik od dobijanja infekcije, jer dijafragma može da pritisne mokraćni kanal.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.