Bolest i vežbanje (2)

Gojazni ste: pomoći će vam aerobik, strečing, biciklizam, plivanje – ako ih budete radili dva-tri puta nedeljno, bar pola sata bez prestanka, lakše ćete smršati. Izbegavajte trčanje, jer telesna težina opterećuje noge, pa možete imati probleme s kolenima, zglobovima i stopalima.
Problemi s kolenima: često su rezultat baš sportske povrede, ali nisu svi sportovi kontraindikovani. Plivanje i akvabik će vam pomoći, jer voda podržava telo i ne opterećuje zglobove, a pružiće vam otpor koji ipak zahteva neki napor mišića. Ne bi trebalo da se bavite biciklizmom, trčanjem ni skijanjem, jer će opteretiti baš ono što ne treba.
Artroza kuka: u ovoj bolesti, hrskavica kuka se ne obnavlja, već nastavlja da se troši dok kuk ne izgubi pokretljivost. Suprotno čestom mišljenju, osoba sa artrozom kuka ne treba da miruje, već da svakodnevno vežba, jer će to usporiti napredovanje bolesti. U početnoj fazi, sobni bicikl je odličan, jer ne opterećuje kuk, a sprečava ukočenost zglobova. Dobar je i posle hirurškog zahvata i postavljanja veštačkog kuka, samo tada treba vežbati po uputstvima fizioterapeuta. Plivanje i vežbe za jačanje mišića takođe su odlične, jer jači mišići bolje podržavaju zglob. Treba izbegavati sve sportove koji prenose snažne udare, jer se oni prenose na zglobove karlice, koji moraju da ih amortizuju.
Bolesti kardiovaskularnog sistema: mora se paziti na krvni pritisak, a telesne aktivnosti valja kombinovati sa pravilnom ishranom. Dobri sportovi za ova oboljenja jesu biciklizam i skijaško trčanje, jer prilikom bavljenja njima mišići aktivno rade a krvni sudovi održavaju elastičnost. Plivanje je takođe korisno, samo voda ne sme da bude hladnija od 27 stepeni Celzijusa, jer će se u protivnom stegnuti krvni sudovi, što samo povećava srčane probleme. Trebalo bi izbegavati bodibilding i dizanje tegova, jer je napor kratak i snažan, što ne pomaže kardiovaskularnom sistemu. Trčanje, skakanje i skijanje povećavaju pritisak, pa zato baš i ne pomažu u ovom slučaju. Treba se kloniti i sportova i uopšte boravka na velikim nadmorskim visinama ili pod vodom, jer termički šokovi, visina ili veliki pritisak zamaraju kardiovaskularni sistem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.