Ljudi sa ovom bolešću brže stare

Istraživači su došli do interesantnog ali i logičnog zaključka da osobe koje boluju od HIV-a (sida) brže ili prevremeno stare, zato što ih simptomi i posledice bolesti dovode do povećanog rizika od prerane smrti.

Sa antiretrovirusnom terapijom, veliki broj pacijenata sa HIV-om može očekivati da živi decenijama nakon zaražavanja, ali lekari su primetili da ovi pacijenti često pokazuju određene znake prevremenog starenja.

Autori su koristili veoma precizan marker za starenje na biološkom nivou i ustanovili da na neki način HIV izaziva u proseku skoro 5 godina preranog starenja. To povećava rizik od prerane smrti za 19%, navodi se u studiji nedavno objavljenoj u časopisu „Molecular Cell“.

„Medicinski tretmani u lečenju osoba obolelih od HIV-a promenili su se i znatno pomažu pacijentima“, rekao je koautor studije Hauard Foks, profesor na odseku za farmakologiju i eksperimentalnu neurologiju na Univerzitetu Nebraska Medicinskog centra u Omahi.

Na dužinu života utiče to što pacijenti sa HIV-om imaju oslabljen imunitet, tako da su podložniji infekcijama nego drugi ljudi. Pored toga, ovi pacijenti češće obolevaju od kardiovaskularnih bolesti, neurokognitivnih oštećenja organizma i problema sa jetrom.

Očekivanja su da će u narednim godinama doći do pronalaska novih lekova koji će ovakvim pacijentima usporiti ili sprečiti prerano starenje.

Istraživači napominju kako je najbolje da pacijenti svakoga dana prate zdrave životne navike. Podsećamo da se pod zdravim životnim navikama podrazumevaju pravilna ishrana, redovno fizičko vežbanje i izbegavanje droge, alkohola i cigareta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.