najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Melanom – najređi i najopasniji oblik raka kože

Melanom je najređi i najopasniji oblik raka kože, a periodični samopregledi kože i pravovremeno obraćanje lekaru, načini su da se melanom otkrije u početnom stadijumu kada je izlečiv.

To se danas moglo čuti na kursu o interdisciplinarnom pristupu u lečenju melanoma na VMA u organizaciji Intersekcijskog odbora za melanom Srpskog lekarskog društva, Udruženja medikalnih onkologa Srbije, Klinike za kožne i polne bolesti i Klinike za plastičnu hirurgiju.

Tradicionalni stručni sastanak okupio je medicinske radnike različitih specijalnosti koji učestvuju u dijagnostici i lečenju melanoma sa ciljem unapređenja lečenja ovog maligniteta kože.

Prisutni su imali priliku da čuju predavanje o gama nožu u tretmanu metastatskog melanoma, a predstavljena je i nova edukativna platforma o tumorima kože.

Melanom može da se javi bilo gde na koži, ali se najčešće nalaze na koži grudnog koša i na nogama. Nastaju na prethodno zdravoj koži, ali kod oko 30% pacijenata mogu da se jave na mestu prethodnog mladeža.

Melanomi mogu brzo da rastu i da se šire na unutrašnje organe. Zbog ovoga je neophodan neodložan tretman, najčešće u vidu hirurške ekscizije.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike