Mlađe žene i bolesti srca

Foto: Shevacreations/Pixabay.com

Mlađe žene mogu ignorisati znake ranog upozorenja na srčani udar, otkrila je nova studija. Nalaz bi mogao da objasni zašto mlađe žene imaju veću stopu smrtnosti od srčanog udara nego muškarci istih godina.

“Mlade žene sa višestrukim faktorima rizika i sa jakim porodičnim istorijama srčanih oboljenja, ne bi trebalo da misle da su premlade za srčani udar“, rekla je vodeći istraživač Džudit Likhtman, predsednik odeljenja za hronične bolesti i epidemiologiju na Jejl školi za javno zdravlje u Nju Havenu.

“Učesnici naše studije rekli su da su bili zabrinuti za pokretanje lažnog alarma u slučaju simptoma, jer su smatrali da se radi o nečem drugom, a ne o srčanom udaru”, izjavila je Likhtman u univerzitetskom saopštenju.

Istraživači su intervjuisali žene starosti od 30 do 55 godina koje su preživele srčani udar. Autori studije otkrili su da mnoge žene nisu obraćale pažnju na rane znake upozorenja, npr. bol u grudima ili vrtoglavica.

Intervjui su otkrili da su na odluke žena da potraže hitnu medicinsku pomoć ponekad uticale velike varijacije u vrsti inicijalnih simptoma srčanog udara, ali i faktori kao što su posao i stanje u porodici.

Nisu sve žene imale pravu trenutnu ili potpunu procenu svojih simptoma ili formalne dijagnoze srčanog udara, pa zbog toga nisu preduzmale mere i korake da spreče „razvoj“ bolesti srca.

Zaključci i napomene

Identifikovanje strategija za pomoć ženama da prepoznaju simptome i potraže brzu pomoć bez ustezanja – može biti od ključnog značaja za mlade žene sa povećanim rizikom od bolesti srca. Nalazi pokazuju potrebu da se bolje edukuju žene u „najboljim godinama“ o ranim simptomima srčanog udara i da promene način reagovanja na prve simptome koji bi mogli da ukažu na probleme sa srcem.

Istraživači upozoravaju da više od 15.000 žena mlađih od 55 godina svake godine umre od bolesti srca samo u SAD – to je vodeći uzrok smrti u datoj starosnoj grupi.

Rezultati su nedavno objavljeni u časopisu „Cardiovascular Quality and Outcomes“.

Nama ostaje samo da upozorimo muškarce i žene starosti 30-50 godina da „nikada nije rano“ za srčani udar i bolesti srca. Standardni rizici za bolesti srca: stres, gojaznost, pušenje, fizička neaktivnost, nezdrava ishrana, nezdrave životne navike i porodična istorija (česte bolesti srca i česti infarkti u porodici). Zato bi osobe u pomenutim godinama trebalo da vode računa o svom zdravlju i da redovno idu na kardiološke preglede. Trebalo bi i da obrate ozbiljnu pažnju na simptome kao što su: kratak dah, lupanje srca, bol u vratu, bol u grudima, povišen krvni pritisak, povišen nivo holesterola u krvi, česte glavobolje…

Ostavite komentar