Na korak od velikog otkrića: Naučnici “izbrisali” gen koji uzrokuje opaku bolest

Kalifornijski naučnici napravili su veliki korak bliže ka pronalasku leka za Alchajmerovu bolest. Ključ njihovog uspeha nije bio u mozgu miševa, što je standardna praksa u naučnom istraživanju, već u ljudskom.

Naučnici Instituta Gledstoun, nezavisne biomedicinske institucije u San Francisku, otkrili su uzrok primarno genetičkog faktora rizika za Alchajmerovu bolest, a možda su pronašli i način da “izbrišu” njene posledice.

Kako prenosi „Blic“, istraživači su otkrili da je ljudski mozak koji poseduje samo jednu kopiju gena apoE4 u dvostruko većem riziku da razvije Alchajmerovu bolest za vreme života. Dve kopije uvećavaju taj rizik 12 puta.

Njihovo otkriće, objavljeno juče u žurnalu “Priroda medicine”, posebno je važno jer su sproveli testove na ljudskog mozgu, a ne na mišjem.

-Bili smo zabrinuti što mišji modeli stvarno loše oponašaju ljudsku bolest – rekao je vođa studije Jadong Huang, istraživač i direktor Centra za translativni napredak u Gledstounu, preneo je portal “SFGejt”.

Huang je istakao da mnogi lekovi “predivno rade na modelima miševa”, ali kad se pređe na testiranje na tkivu ljudskog mozga, stvari zakažu.

Gen apoE4 povećava proizvodnju proteina amiloid beta (A beta), čiji viškovi u mozgu stvaraju plak koji vodi do simptoma povezanih sa Alchajmerovom bolešću.

Kako bi ispravili akumulaciju štetnih proteina, naučnici su probali da izmene gen koji ih proizvodi – apoE4. Tretiranjem gena “korektorom strukture” – jedinjenjem koje menja oblik apoE4 da odgovara sličnom, ali neškodljivom genu – naučnici su uspeli da povrate normalno funkcionisanje moždanih ćelija.

Sledeći korak je saradnja sa farmaceutskom industrijom, kako bi se korektori structure ispitali na (ljudskim) pacijentima.

-Razvoj lekova za tretiranje Alchajmerove bolesti je uvelike bio razočaravajuć tokom poslednjih 10 godina – ukazao je Huang, dodajući da se njegov tim nada da će to promeniti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.