U trendu

Nervozna creva

U Americi su usvojene nove smernice za lečenje sindroma iritabilnog creva, tzv. nervoznih creva, i hronične opstipacije, tj. zatvora.

Prošlo je nekoliko godina od poslednjeg ažuriranja smernica za lečenje sindroma iritabilnog creva i hronične opstipacije. Dr Eamon Kuiglei, koautor smernica i šef gastroenterologije i hepatologije pri Houston Methodist Hospital i Weill Cornell Medical College u Teksasu, smatra da je došlo do značajnog napretka u ovoj oblasti, pa zato treba promeniti i smernice.

On je sa timom istraživača pregledao dostupne naučne dokaze o sindromu iritabilnog creva i hroničnoj opstipaciji. Smernice je izdao American College of Gastroenterology i objavljene su u „Američkom časopisu za gastroenterologiju“.

Promene

Tretmani za lečenje sindroma iritabilnog creva i hronične opstipacije napredovali su u poslednjih nekoliko godina. Najveći napredak je izazvao razvoj efikasnih lekova koji deluju direktno na digestivni trakt i ne apsorbuju se u krvotok. Istraživači kažu da su najviše pozitivnih promena uneli lekovi amitza (lubiprostone) i linzess (linaclotide).

Bitno je šta jedete

Nove smernice ukazuju na namirnice koje treba jesti, a koje izbegavati:

Razne „reklamirane“ dijete nisu dale drastično pozitivne rezultate tokom istraživanja.

Mnogi pacijenti su se raspitivali da li namirnice bez glutena treba jesti i da li one pomažu ovim bolesnicima. Međutim, stručni rezultati su kontravezni – ove namirnice ne pomažu svima.

Istraživači preporučuju ishranu sa niskim nivoom određenih vrsta šećera: izbegavanje namirnica kao što su jabuke, kruške, mango, sušeno voće, med i zaslađivača kao što je visokofruktozni kukuruzni sirup.

Probiotici

Probiotici su „dobre“ bakterije koje pomažu digestivnom traktu. Smernice kažu da probiotici mogu povoljno da utiču samo prilikom nadimanja usled sindroma iritabilnog creva, ali da i probiotici i prebiotici „slabo“ pomažu u ostalim slučajevima sindroma iritabilnog creva.

Vlakna

Unos hrane bogate vlaknima nije od velike koristi u lečenju sindroma iritabilnog creva i hronične opstipacije. Kod nekih pacijenata, hrana bogata vlaknima čak pojačava probleme.

Za osobe sa hroničnom opstipacijom (zatvorom), polako povećanje unosa hrane bogate vlakanima jeste dobro rešenje.

Za pacijente sa sindromom iritabilnog creva potrebna je opreznost sa hranom bogatom vlaknima, jer postoje problemi sa nadimanjem, na koje su ovi pacijenti veoma osetljivi.

„Stare“ smernice

Tradicionalni tretmani za sindrom iritabilnog creva uključuju antidepresive, antibiotike, lekove koji utiču na serotonin i psihološke tretmane, a lekari preporučuju i laksative.

Mnogi tradicionalni tretmani imaju slabije dejstvo od novih lekova i tretmana, kažu istraživači, mada to ne znači da oni ne deluju, već da nisu potkrepljeni obimnim kvalitetnim istraživanjima.

Kao dopuna „starim“ tretmanima, navodi se da su pojedini laksativi ispitivani, ali da lečenje simptoma zatvora (opstipacije) obuhvata i mnogo drugih alternativnih rešenja.

 

1 komentar
  1. Anonimni

    Ivana Moja rodjena sestra koja ima 28 godina boluje od ititabilnog kolona . U prvo vreme simptomi su bili u blazem obliku tipa nelagode u stomaku ,krcanje u crevima. Radila sve moguce pretrage , krvna slika dobra . U medjuvremenu je pocela da ima ceste prolivaste i eksplozivne stolice , naricito u jutarnjim satima dugo vremena je pila probiotik i bila na dijeti.Medjutim u zadnje vreme se zali na stomak ima strasne grceve sto me najvise brine.Uglavnom boli po dnu stomaka i jako mi je tesko da je gledam dok se previja od bolova i grceva.Od lekova slabo sta pomaze . Molim da mi date neki savet

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike