U trendu

Potvrđena prva dva slučaja groznice Zapadnog Nila u Srbiji

Prva dva potvrđena slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila registrovana su na teritoriji Srbije, a obolele osobe su sa teritorije Grada Beograda, starije su od 60 godina i hronični su bolesnici, saopšteno je danas iz Instituta „Dr Milan Jovanović Batut“.

Obolele osobe se svrstavaju u kategoriju sa povećanim rizikom, a slučajevi su registrovani u skladu sa nacionalnim Preporukama za nadzor nad groznicom Zapadnog Nila u humanoj populaciji u sezoni 2017. godine.

Prema podacima Evropskog centra za kontrolu bolesti, do 27. jula registrovano je pet slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila u Grčkoj i četiri slučaja u Izraelu, a infekcija virusom Zapadnog Nila zvanično je prvi put registrovana u humanoj populaciji na teritoriji Srbije krajem jula 2012. godine.

Radi se o sezonskom oboljenju koje se prenosi ubodom zaraženog komarca. Glavni vektor, odnosno prenosilac je komarac „Culex pipiens“ koji je odomaćen i kod nas, a glavni rezervoar zaraze su različite vrste ptica, u kojima se virus održava, dok je čovek slučajni domaćin.

Period inkubacije traje od dva do 14 dana i većina osoba inficirana virusom nema nikakve simptome i znake bolesti, a kod malog procenta zaraženih osoba, simptomi podsećaju na oboljenje slično gripu, sa naglom pojavom povišene telesne temperature, glavoboljom, bolom u grlu, leđima, mišićima, zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom i uvećanim limfnim žlezdama.

Prošle godine u ovo vreme, bila su prijavljena tri slučaja obolevanja, a, u cilju smanjenja rizika od zaražavanja virusom, „Batut“ preporučuje primenu mera lične zaštite od uboda komaraca – upotrebu repelenata na otkrivenim delovima tela prilikom boravka na otvorenom, nošenje komotne odeće dugih rukava i nogavica, izbegavanje boravka na otvorenom u vreme najintenzivnije aktivnosti komaraca – u sumrak i u zoru.

Takođe, preporučuje se upotreba zaštitne mreže protiv komaraca, redukcija broja komaraca u zatvorenom prostoru, izbegavanje područja sa velikim brojem insekata, kao što su šume i močvare, kao i boravak u klimatizovanim prostorima, jer je broj insekata u takvim uslovima značajno smanjen.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike