najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Šećerna bolest u trudnoći

Smanjeno podnošenje šećera, kao uvod u šećernu bolest, razvija se kod 2-8% trudnica, i to obično u drugoj polovini trudnoće.

Učestalost razvoja šećerne bolesti tokom trudnoće (gestacijski dijabetes mellitus – GDM) zavisi od prisutne centralne gojaznosti pre trudnoće (gojaznost prevashodno u predelu trbuha) i porodične predispozicije. Radi sprečavanja bilo kakvih komplikacija koje su moguće kod majke i ploda, neophodno je razlikovati osobe sa malim, prosečnim i visokim rizikom za razvoj šećerne bolesti.

Osobe sa malim rizikom su trudnice mlađe od 25 godina sa normalnom telesnom težinom pre trudnoće, u porodici nemaju rođake prve linije sa dijabetesom (otac, majka, rođena sestra ili brat), a na kontrolama pre trudnoće nikada nisu imale povećan šećer u krvi.

Kod svih osoba sa prosečnim rizikom neophodno je testiranje koje se sprovodi između 24. i 28. nedelje trudnoće upotrebom koncentrovane glukoze u količini od 75 grama: pri ovom testu vrednost šećera u krvi našte ne treba da prelazi 5.3 mmol/l, 1 sat posle glikoze mora da bude manji od 10, a nakon 2 sata manji od 8.6 mmol/l.

Osobe sa visokim rizikom treba da budu testirane odmah po otkrivanju trudnoće, a ako je test negativan, on se ponavlja od 24-28. nedelje trudnoće. Terapija šećerne bolesti tokom trudnoće (insulin, posebna vrsta oralnih hipoglikamika ili/i dijeta) zahteva veoma veliku pažnju i lekara i trudnice, kako bi vrednosti šećera bile u granicama normalnih, što je jedini garant da neće doći do komplikacija koje su posledica visokog šećera u krvi majke. Najčešća komplikacija kod ploda jeste krupan plod i metaboličke promene koje stvaraju rizik za razvoj šećerne bolesti po rođenju.

Pet do 50% žena koje su tokom trudnoće imale šećernu bolest razviće kasnije tokom života šećernu bolest, najčešće tip 2.

Sve osobe koje su imale šećernu bolest u trudnoći treba da budu ponovo testirane 6-10 nedelja nakon trudnoće. Osnovni princip terapije osoba koje su imale šećernu bolest u trudnoći (gestacijski dijabetes), a nisu primale lekove, jeste izbalansiran režim ishrane sa održavanjem idealne telesne težine.

Srodni članci

 

1 komentar
  1. Slađa Nikić

    Ja sam imala šećer u dve trudnoće, a sada imam dva zlatna deteta, ali sam strogo vodila računa o načinu ishrane koji mi je dr preporučila. Može se, samo ako želiš i hoćeš bebu.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike