najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Visok krvni pritisak ugrožava decu

Rezultati nove studije upozoravaju da su prekomerno uhranjena i gojazna deca izložena većem riziku od visokog krvnog pritiska.

Naučnici su analizirali podatke zdravstvene evidencije od skoro 250.000 dece uzrasta od 6 do 17 godina i otkrili da deca sa prekomernom težinom imaju dvostruko veće šanse da razviju visok krvni pritisak, tj. hipertenziju.
Rizik je bio četiri puta veći kod umereno gojazne dece i tinejdžera, a 10 puta veći kod izuzetno gojazne dece.

Istraživači su takođe otkrili da 10% ekstremno gojazne dece i tinejdžera već ima visok krvni pritisak, a skoro polovina njih povremeno ima krvni pritisak u visokom opsegu.

Upozorenja

„Ova studija ukazuje na to da bi pedijatri trebalo da budu naročito oprezni prilikom pregleda prekomerno uhranjene i gojazne dece zbog moguće hipertenzije, jer visok krvni pritisak može mnogo godina biti asimptomatičan“, kaže vodeći autor studije Korina Koebnik, istraživač sa Kaizer Permanent odeljenja Južne Kalifornije za istraživanje i evaluaciju.
„Visok krvni pritisak kod dece jeste teško zdravstveno stanje koje može da dovede do nastanka bolesti srca i bubrega“, kaže koautor studije dr Dejvid Kuan sa odeljenja za pedijatriju na Riversajd Kaizer Permanent medicinskom centru u Riversajdu, Kalifornija, SAD.

„Iako se generalno preporučuje da pedijatri mere krvni pritisak kod dece starije od 3 godine pri svakoj poseti lekaru, ova studija posebno pokazuje značaj skrininga prekomerno uhranjenih i gojaznih mladih ljudi jer imaju povećanu verovatnoću od razvoja hipertenzije“, kaže on.

Rezultati studije takođe ukazuju na to da bi sadašnje metode za klasifikaciju prekomerne težine i gojaznosti kod dece, mogle da budu efikasno sredstvo za identifikovanje dece sa visokim rizikom za visok krvni pritisak. Istraživači su otkrili da klasifikacija prekomerne težine predstavlja indikator za prehipertenziju, dok je klasifikacija gojaznosti indikator za hipertenziju.

I ovi podaci ukazuju na to da sve veći broj gojazne dece zabrinjava, jer gojaznost višestruko ugrožava zdravlje dece, kako u mladosti tako i u daljem životu.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike