Zabrana e-cigareta

Nedavno je Svetska zdravstvena organizacija predložila da upotreba elektronskih cigareta bude zabranjena na javnim i radnim mestima. Grupa predstavnika britanskih proizvođača duvana i jedan broj britanskih specijalista za lečenje bolesti zavisnosti kritikovali su ovu preporuku, označivši je kao zabludu.

SZO opravdava zabranu zbog toga što korišćenje e-cigareta povećava nivo toksina i nikotina u vazduhu u radnim prostorijama i na javnim mestima (kao što to čini duvanski dim).

Jedna grupa stručnjaka, pišući u eminentnom medicinskom časopisu koji se bavi bolestima zavisnosti, smatra da su dokazi iz izveštaja SZO „prepuni grešaka, pogrešnih tumačenja i izmišljotina“. Osim toga, oni napominju da kreatori politike SZO ignorišu potencijalne zdravstvene prednosti e-cigareta.

Profesor En Mek-Nil, vodeći autor Nacionalnog centra na Kraljevskom koledžu u Londonu, izjavila je: „Mi smo bili iznenađeni negativnostima iznesenim u zaključcima SZO koji dovode ljude u zabludu bez tačnih i dostupnih dokaza. E-cigarete su novi proizvod, a mi svakako još uvek nemamo sve odgovore u pogledu njihovih dugoročnih zdravstvenih uticaja, ali ono što znamo jeste da su mnogo sigurnije nego klasične cigarete, koje ubijaju preko šest miliona ljudi godišnje u svetu.“

U međuvremenu, jedna druga grupa zdravstvenih stručnjaka ohrabruje današnje pušače da se „prebace“ na e-cigareta, jer bi se tako spaslo desetine hiljada života u Velikoj Britaniji svake godine.

Pišući za jedan britanski medicinski časopis, Robert Vest, profesor psihologije na Koledžu za zdravlje pri Univerzitetu u Londonu, kaže da ako bi se ubedio milion pušača da sa običnih cigareta pređe na e-cigarete, to bi dovelo do spasavanja oko 6.000 života svake godine, čak i u slučaju da e-cigarete nose značajan rizik od fatalnih bolesti.“

On smatra da dim e-cigarete prvenstveno sadrži nikotin, dok pušači umiru pre svega zbog katrana iz običnih cigareta. Njegovo mišljenje je da bi se moglo prtpostaviti da će e-cigareta u narednom periodu biti sredstvo za sprečavanje smrtnih slučajeva i bolesti izazvanih običnim (klasičnim) cigaretama.

Argumenti

En Mek-Nil i njene kolege navode argumente:

  • Broj mladih koji koriste e-cigarete je veoma mali.
  • Od postojećih mladih pušača jedan broj je prešao na e-cigarete, što je „pozitivno“.
  • Deca koja ne puše obično nisu zainteresovana ni za obične ni za e-cigarete.
  • E-cigarete su manje štetne od duvanskih cigareta i mnogo manje zagađuju vazduh od duvanskog dima.
  • Nepušači koji se nalaze u prostoriji sa pušačima e-cigareta udišu veoma male količine toksina iz e-cigareta, što ne predstavlja značajan rizik po zdravlje.

Kritike

Autori kritikuju one koji stoje iza SZO da su „naručili alarmantni izveštaj“ protiv e-cigareta izneseći mišljenje, a ne dokaze.

Iz našeg ugla

Iza navedene polemike krije se, izgleda, sukob lobija proizvođača e-cigareta i „antipušača“.

Možda su zvaničnici SZO „preterali“ u osudi e-cigareta, ali je činjenica da su i one štetne po zdravlje, mada manje nego cigarete od duvana. Sa druge strane gledano, ako se bira manje zlo, onda su e-cigarete bolje od običnih cigareta.

Grupa istraživača koja se buni protiv navedenih preporuka SZO u vezi sa e-cigaretama očigledno zastupa proizvođače e-cigareta, jer „servira“ podatke i dokaze koji njima odgovaraju. Verovatno je tačan podatak da bi prelaskom određenog broja pušača sa duvanskih cigareta na e-cigareta bilo spaseno na primer 6000 života, ali se „zaobilazi“ pretpostavka da bi se, kada bi i ovi pušači prestali da puše e-cigarete, spaslo još nekoliko hiljada života.

I sami istraživači su naveli da su e-cigarete štetne, ali manje štetne od duvanskih cigareta i da „možda“ dugoročno ugrožavaju zdravlje, ali prenebregavaju činjenicu da onome kome ugroze zdravlje i život, to nije beznačajno, jer svako od nas ima samo jedan život.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike