Zdravstvene novine u 2015. godini

Foto: Inspiredimages/Pixabay.com

Kako se bliži kraj godine, tako se sumiraju rezultati u svim oblastima i po raznim institucijama. Što se tiče medicine, svaka zdravstvena ustanova iznosi podatke o svom poslovanju u prethodnoj godini, kao i planove za narednu godinu.

Pored toga, osluškuje se i šta je najviše interesovalo ljude u odlazećoj godini, na primer u pogledu novina u tretmanu u lečenju novih bolesti ili pojave novog leka na tržištu za određenu bolest. Takođe se osluškuje i koja je od mnogobrojnih studija najviše zainteresovala građane i kakav je njihov komentar na rezultate istraživanja.

Pošto se sve informacije o raznim medicinskim istraživanjima, kao i novi tretmani lečenja određenih bolesti nalaze u zdravstvenim časopisima, čitaoci takvih priloga se, barem u Americi, smatraju najrelevantnijim za ocenjivanje popularnosti određenih objavljenih tekstova i medicinskih tema. Ono što najviše interesuje Amerikance interesantno je i nama, pošto su, prema našim procenama, slična interesovanja i našeg stanovništva i naših čitalaca.

Kao najveća vest, prema čitaocima, jeste nova međunarodna klasifikacija bolesti i zdravstvenih problema koja je 1. oktobra doživela svoju desetu reviziju, pa otuda i oznaka 10 (ICD-10). Prva klasifikacija urađena je davne 1893. godine, a do danas ju je Svetska zdravstvena organizacija (SZO), koja vodi ove klasifikacije i revizije, objavila na 42 svetska jezika. Trenutno je u pripremi jedanaesto izdanje čiji su se nacrti do danas već pojavili, ali se još uvek čeka zvanično odobrenje.

Druga najveća priča u 2015. godini, prema interesovanju čitalaca (28%), jeste samoubistvo uz pomoć lekara, kada pacijent svojevoljno, na lični zahtev, budući u bezizlaznoj zdravstvenoj situaciji, želi pomoću određenih lekova da okonča svoj život uz savet lekara kako da to učini. Novina je u tome što su ovakvi zahtevi odobreni u Kaliforniji (Amerika), gde je donesen novi zakon o eutanaziji.

Ostale veće priče u Ameirici u 2015. godini bile bi ukidanje „Medicare“ (nacionalno američko zdravstveno osiguranje) za naknadu lekara (13%), proširenje „Medicare“ na telemedicinu (17%), obećavajuća klinička ispitivanja (12%), odobrenje novih lekova (9%), pojava novih medicinskih uređaja (5%), upotreba elektronskih zdravstvenih kartona (5%) i epidemija HIV-a u Indijani (Amerika, oko 2%).

Najveće negativne vesti bile su, prema čitaocima (35%), visoke cene određenih lekova.

Na kraju se navode i najveća iznenađenja iz 2015. godine, a to su, prema čitaocima, otkriće „presimptomatik raka“ kod trudnica (35%), gde se testom mogu spasiti mnogi životi, zatim dokaz da česte ejakulacije mogu smanjiti rizik od raka prostate (23%), automat za medicinsku marihuanu (20%) u Sijetlu, kao i upotreba kanabisa u medicinske svrhe (10%).

Ostavite komentar