GM EN-V – gradsko vozilo budućnosti (1)

Do 2030. godine više od 60% svetske populacije, koja trenutno broji osam milijardi ljudi, živeće u urbanim područjima. To znači da će javna infrastruktura biti pod izuzetno velikim pritiskom. Zapravo, ona se već sada jedva nosi sa sve većim zahtevima koji se postavljaju pred javni i lični transport, kao i ostale usluge. General Motors i njegov strateški partner Shanghai Automotive Industry Corp. Group (SAIC) dele zajedničku viziju koja se tiče potrebe za ličnom mobilnošću, nudeći radikalnu promenu u konceptu ličnog gradskog transporta. Trenutno su na tragu nekoliko rešenja za vozače sutrašnjice, od kojih najviše obećava novi koncept nazvan EN-V.
EN-V, što je skraćenica za Electric Networked-Vehicle (električno umreženo vozilo), sledi osnovni princip lične mobilnosti, slobodu, istovremeno izuzimajući motorno vozilo iz ekoloških rasprava i redefinišući vodeću poziciju u dizajnu. EN-V je električni dvosed stvoren kako bi rešio probleme saobraćajnih zastoja, slabe raspoloživosti parking mesta, kvaliteta vazduha i troškova održavanja u gradovima budućnosti. Tri modela EN-V-a predstavljena su u Šangaju. Oni predstavljaju tri karakteristike koje naglašavaju zabavnu prirodu budućeg ličnog prevoza: Jiao (ponos), Miao (čarolija) i Xiao (smeh). Ova koncept vozila biće izložena od 1. maja do 31. oktobra u zajedničkom paviljonu SAIC-a i GM-a na izložbi World Expo 2010 u Šangaju. Predviđa se da će u budućnosti Šangaj postati jedan od centara za razvoj rešenja za ličnu mobilnost.
"EN-V redefiniše koncept automobila kreirajući sasvim novi DNK vozila preko konvergencije elektrifikacije i povezivanja. On predstavlja savršeno rešenje za urbanu mobilnost koje omogućuje da se vožnja u budućnosti ne vezuje za naftu i naftne derivate i emisiju štetnih gasova, kao ni saobraćajne gužve i nezgode, nego da bude zabavnija i modernija nego ikad", rekao je Kevin Vejl (Kevin Wale), predsednik i izvršni direktor GM-ove grupacije u Kini. Koncept EN-V inspirisan je prototipom pod nazivom Personal Urban Mobility and Accessibility (P.U.M.A.), koji je razvio GM u saradnji s firmom Segway, a predstavljen je u aprilu 2009. Pogone ga električni motori u svakom od njegova dva načina rada. Ovu tehnologiju GM je prvi put predstavio svojim konceptom Hy-wire na Pariskom sajmu automobila 2006. godine. Motori pružaju snagu za ubrzavanje, ali takođe kontrolišu i usporavanje i zaustavljanje. Radijus okretnja je znatno manji od onog kod današnjih konvencionalnih vozila, što omogućuje da se EN-V okreće i na najmanjim prostorima.
Nulta emisija štetnih gasova moguća je zahvaljujući pogonu na litijum-jonske baterije. One se ponovo pune konvencionalnim načinom, preko kućne strujne utičnice, što omogućuje da EN-V prođe minimalno 40 kilometara između dva punjenja. Pored toga, EN-V može poboljšati efikasnost javne električne infrastrukture, jer vozilo, na osnovu statistike korišćenja, "komunicira" s električnom mrežom kako bi utvrdilo kada je najbolje vreme za punjenje baterija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.