U trendu

Najbrži automobil na svetu još brži

Posle ažuriranja softvera sledećeg meseca „tesla es” će dostići ubrzanje od nule do 100 kilometara na čas za samo 2,4 sekunde.

Kompanija „Tesla motors” najavila je praznični poklon za vlasnike modela „tesla es”.

Automobil, koji je u avgustu poneo titulu najbržeg na svetu (ako se izuzmu „bugati” i „ferari”, koji se proizvode u malim serijama), od decembra će biti još brži.

Kako je najavio Ilon Mask, ažuriranjem softvera za deseti deo sekunde biće spušteno ubrzanje od nula od 100 kilometara na čas – na samo 2,4 sekunde – u takozvanom paklenom režimu (ludikros mod).

Ovoliko ubrzanje izazvalo je zaprepašćenje korisnika koji su ga probali i kada je iznosilo 3,2 sekunde.

Sa dve i po sekunde, na koliko se spustio pre tri meseca, „tesla es” se izjednačio po ubrzanju sa superautomobilima kao što su „Ferarijev” „la ferari” vredan 1,4 miliona dolara, „Poršeov” „spajder 918” od 845.000 i „Bugatijev” „vejron grand sport vites” od 2,3 miliona dolara.

Od sledećeg meseca biće za deset stotinki brži od ova tri modela od kojih je višestruko jeftiniji (134.500 dolara).

Pomenuti model „tesla es” ima četvora vrata, može da se smesti petoro odraslih i dvoje dece i ima veliki prtljažnik. Ubrzanje će biti primenjeno i na krosover model „iks P100D”, koji će takođe za desetinu sekunde pre dostići ubrzanje od 100 kilometara na sat u odnosu na dosadašnjih 2,9 sekundi.

„Ludikros” režim se kupuje kao dodatna opcija kod modela „tesla es” i „iks” po ceni od 10.000 dolara. Za sledeću godinu planiran je jeftiniji model „tesla 3” po ceni od 35.000 dolara. Mask kaže da je do maja 373.000 ljudi uplatilo depozit za automobil koji bi trebalo da uđe u proizvodnju u drugoj polovini 2017. godine.

Svi novi modeli praviće se sa hardverom koji će omogućiti da jednog dana budu potpuno autonomni u vožnji. „Tesla es” i „iks” se već proizvode sa osam kamera koje mogu da vide u krugu od 360 stepeni do 250 metara.

Unapređeni ultrazvučni senzori će moći da otkriju i čvrste i meke objekte, a prednji radar „vidi” kroz obilnu kišu, maglu, prašinu, pa čak i kroz vozilo ispred. Ispod komandne table biće superkompjuter kompanije „Nvidija”, koji obavlja 12 triliona operacija u sekundi.

Kompanija je nedavno najavila da će ukinuti besplatno punjenje baterija na stanicama širom sveta. Vlasnici automobila poručenih od sledeće godine dobiće kredit za oko 1.000 milja godišnje, a kada ga potroše, moraće da plaćaju potrošenu struju.

Cene nisu objavljene, ali navodno biće jeftinije nego da se napuni rezervoar benzinca slične klase. Vozila kupljena pre 1. januara i dalje će imati besplatno punjenje.

„Tesla motors” ima skoro 750 stanica širom sveta na kojima baterija za pola sata može da se napuni kako bi auto prešao još 170 milja (oko 270 kilometara).

(Jelena Kavaja, Politika)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike