6 načina da vas tinejdžeri bolje razumeju

Iako bi svaki roditelj želeo da tinejdžersko doba dođe što kasnije i da njihovo dete ostane dete, vreme čini svoje i dete je tinejdžer kog treba razumeti.

Razumevanje puberteta i tinejdžerstva mnogim roditeljima teško polazi od ruke: zbog odbijanja činjenica da je dete poraslo, da želi neku vrstu samostalnosti, individualnosti, poštovanja i želja…

Za mnoge roditelje sve ovo zvuči kao horor film, ali neka istraživanja pokazuju da stvari i nisu tako loše kao što se na prvi pogled čini.

Foto: TawnyNina/Pixabay.com

Foto: TawnyNina/Pixabay.com

Osnovna stvar je da ponašanje vašeg tinejdžera ne shvatate lično. Mnoge stvari koje tinejdžeri rade (vraćaju se iz škole ljuti, zaključavaju u sobu bez želje za razgovorom sa vama…) vama izgledaju kao da su ljuti na ceo svet.

To, međutim, nije tako – nisu ljuti na vas, oni rade nešto što je normalno za njihov uzrast, uče da se odvoje i osamostale od vas.

Roditeljima možda ovo deluje kao da njihova deca žele da se otuđe od njih, ali to takođe nije tačno. Deca žele da ostanu u nekoj vrsti veze sa svojim roditeljima, naročito u razgovorima o nekim ozbiljnim stvarima. Pubertet pokreće i mnoge promene u mozgu, pa zato ponašanje tinejdžera izgleda kao otuđivanje od roditelja.

Roditelji treba da razgovaraju sa tinejdžerima, i to ne o stvarima bitnim za roditelje, već o stvarima bitnim za decu. Istraživanje je ovakve zaključke donelo delimično iz sastava zadatih studentima da napišu nešto o prošlom tinejdžerskom dobu.

Istraživanje navodi 6 načina pristupa roditelja tinejdžirima:

1. Zabavni pristup – roditelji treba da prihvate osnovno interesovanje svog tinejdžera kao svoje (muzika, sport, film…) i da zajedno tu muziku slušaju, idu na koncerte, ako je u pitanju sport, onda da zajedno idu na tenis, plivanje i slično. Mnogo pozitivnih i iskrenih razgovora nastaje prirodno kada je interesovanje za nešto zajedničko.

2. Izbegavajte razgovor licem u lice – na taj način tinejdžeri osećaju pritisak i često nisu iskreni. Pokušajte razgovor u paralelnim aktivnostma poput pranja posuđa, šetnje psa ili u kolima. Razgovor koji nije licem u lice manje je intenzivan u smanjuje pritisak na tinejdžere, a oni se usput „otvore“.

3. Iskoristite njihovo slobodno vreme – pauza u školskoj godini je period kada roditelji treba da ugrade nekoliko dana sa svojim tinejdžerom za zajedniki odlazak u prirodu, šoping ili u restoran na ručak. U tim zajedničkim aktivnostima roditelji mogu puno saznati o promenama u odrastanju svog deteta, počev od interesovanja za određenu vrstu garderobe do njihovog apetita i želje za određenim jelom.

4. Sakrijte svoje reakcije – kada roditelji pričaju sa svojim tinejdžerima o ozbiljnim stvarima poput droge ili seksa, burne reakcije roditelja često utiču na nedostupnost i zatvorenost tinejdžera. Roditelji moraju da sakriju svoje reakcije i da pomno i sa interesovanjem slušaju decu i „nezgodne teme“. Na taj način tinejdžer će se osećati opuštenije i iskrenije u razgovoru.

5. Izbegavajte teška pitanja – roditelji ne bi trebalo da svaki razgovor sa svojim detetom počnu teškim pitanjima. Savet istraživanja navodi da razgovor treba početi manje ozbiljnim temama a da se svaki komentar na odgovor tinejdžera zadrži za sebe. Na taj način tinejdžer stiče utisak da ih roditelji slušaju.

6. Nađite čarobne reči – roditelji često greše kada nameću svoje reči i mišljenje deci, kao i kada rešavaju probleme umesto njih. Umesto takvog stava, roditelji treba da zauzmu stav u vidu pitanja. Čarobna reč za to je „pitam se“, na primer, pitam se šta možeš učiniti povodom toga ili pitam se šta će ona ili on misliti o tome. Na taj način podstičete razgovor i stičete mnogo bolju komunikaciju sa svojim detetom.

Zaključak

Ovo su neki od predloga i saveta stručnjaka kako se odnositi sa svojim tinejdžerima. Naravno, nema čarobnog štapića, ali u razumevanju i vaspitanju svoje dece ne možemo nikada reći: „Sve sam pokušao i preduzeo“, već stalno treba biti u kontaktu sa njima.

Ostavite komentar

Ostavite komentar