Dete samo u kući

Može se desiti da vaše dete mora da ostane samo u kući na nekoliko sati. U nedoumici ste kako najbolje da postupite. Bebisiterka nije među raspoloživim mogućnostima – ili jeste, ali smatrate da vam je dete dovoljno staro da može da bude i samo na nekoliko sati, te da ne bi bilo loše da uči da razvija samostalnost (što je odlična ideja, osim ako je dete baš premalo). Ipak, niste sigurni kako će se vaše dete snaći, a ni šta biste vi tu mogli da učinite da mu ipak malo olakšate.
Ukoliko dete nije još naučilo da bude po nekoliko sati samo, nije loša ideja da mu za početak organizujete vreme. Da ne bude zabune: ne mislimo da ga “natovarite” obavezama koje treba da ispuni dok se vi ne vratite. Ako mu zadate da radi stvari koje inače ne voli (recimo, da vežba zadatke iz matematike, da opere sudove, obriše prašinu, sredi svoju sobu, baci đubre…), vrlo je verovatno da neće uraditi ništa od toga, a pored toga što će se osećati usamljeno imaće i grižu savesti jer nije ispunilo mamina očekivanja.
Umesto toga, možete detetu predložiti da pozove u goste druga ili drugaricu. Trudite se da ne razmišljate o tome da će vam “srušiti kuću” i “praviti gluposti” – nezgode se mogu desiti, naravno, ali nije baš verovatno da će vaše dete i njegov školski drug ili drugarica demolirati stan. Ostavite u frižideru materijal za sendviče i sokove, da deca ne bi bila gladna, i poželite im da se lepo zabave. Recite detetu kada ćete se vratiti i potrudite se da budete tačni.
Ako će dete biti sasvim samo, nije loša ideja da ga povremeno pozovete (ne suviše često, da ne bi pomislilo da ga kontrolišete) i da se diskretno raspitate šta radi i kako se oseća. U ovoj situaciji takođe je poželjno da mu kažete kada ćete se vratiti kući i da se tačno tada i vratite. Kad stignete, nemojte odmah gledati ima li mrva na tepihu i da li je nešto prosuto ili uflekano, već zagrlite dete, recite mu da vam je nedostajalo i pohvalite ga zato što je “kao veliko” bilo samo u kući.

Ostavite komentar