najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Kad dete ima košmare

Dok ušuškavate dete za spavanje, čitate mu priču za laku noć i ljubite ga pre nego što zaspi, sigurno mu želite lepe snove. Možda neke povezane s bajkom koju ste mu pročitali, možda drugačije – nije važno kakvi su, glavno je da budu lepi. Nekad i bude tako, a nekad dete ima košmare. Tada ne znate šta da radite. Možete se potruditi da detetu dani budu lepi; možete dati sve od sebe da ga zaštitite od svega ružnog u životu (naravno, bez previše zaštite, jer dete ipak treba da nauči da se samo snađe u životu). Međutim, kako ga odbraniti od ružnih snova? Protiv čudovišta iz realnog života možda i možete da smislite nešto – ali šta s čudovištima iz košmara?

Naravno, ukoliko dete ima košmare, potrudićete se da ga zagrlite, da mu objasnite da to nije stvarno, da je samo imalo ružan san. Moguće je da će to i pomoći u nekoj meri – ali vi biste verovatno voleli da detetu pomognete više, da pobedite monstrume koji mu ne daju da lepo sanja.

Dečje košmare, kao ni košmare odraslih, nije baš moguće sprečiti, ali je moguće znatno ublažiti njihove posledice. Dete ne mora da bude uplašeno pola dana zbog naročito ružnog sna; to vreme se može i skratiti. Kako?

Jedan od načina jeste da detetu date papir i olovku (možete i bojice – što se toga tiče, možete i četkicu i vodene boje ili tempere) i da predložite detetu da nacrta ili naslika svoj ružan san. Mnoga deca će i sama poželeti da nacrtaju san koji ih muči, tako da ne bi trebalo da bude problem da ih nagovorite na to.

Ukoliko je dete starije – dovoljno starije da je savladalo slova – i više voli da piše nego da crta, možete mu predložiti i da zapiše šta je sanjalo, ili da napravi pesmu od toga ili priču.

Bilo koji od ovih postupaka podstaći će kreativnost vašeg deteta – a, što je u ovakvoj situaciji još važnije, pomoći će mu da se otarasi ružnih utisaka od košmara. Košmar će, u jednom ili drugom obliku, ostati zarobljen na papiru, a vaše dete će ponovo biti veselo.

1 komentar
  1. Sanel Jaranović

    Imam troje djece, 6 godina su stari, jedan od njih ima već duže vrijeme, 2-3 godine, velike probleme, tačno sat otkako zaspi počne da viče, preplašen je i jednostavno je strašno, ne može mu se pomoći dok 5-7 min. ne prođe kada se probudi i onda je opet sve ok, opet zaspi. Živimo u Njemačkoj, ali nijedan doktor ne može pomoći. Vjerujte, jedini spas možete pronaći kod nekoga ko uči rukju, ni slučajno ići nekim babama koje uzimaju novac i pišu papiriće nego pomoći može samo pravi vjernik koji zna da uči rukju! Ne smeta ako niste musliman, jer rukju učiti znači moliti boga za pomoć, a bog je jedan i gospodar svih ljudi pa i svakog djeteta. Probajte jer samo tako uz božiju pomoć možete pomoći vašem dijetetu da se više ne muči!

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike