U trendu

Osobine koje razotkrivaju toksične majke

Biti majka je najlepša i najzahtevnija stvar u životu žene. Majčinstvo zahteva trud, posvećenost, gomilu emocija i energije, jer od nas samih zavisi u kakve će se ličnosti razviti naša deca.

Većina žena vest o trudnoći dočeka sa neopisivom radošću, ali ima i onih koje vest o blagoslovenom stanju nisu sa oduševljenjem prihvatile. Međutim, nakon porođaja i prvog fizičkog kontakta sve se menja. Malo biće postaje centar sveta, a veza između majke i deteta neraskidiva.

Na veliku žalost, postoje i slučajevi kada žena i nakon porođaja ne želi da prihvati odgovornost i činjenicu da je postala majka. Bez obzira koji je razlog u pitanju – ovakve majke vremenom postaju toksične za svoju decu.

Kako prepoznati toksičnu majku?

Briga o sebi, kod ovih žena jako je izražena, što vremenom dovodi do zanemarivanja drugih, odnosno deteta. Prema detetu ne pokazuju emocije i uskraćuju mu pažnju.

Neretko glume žrtvu i time svom detetu nameću osećaj krivice i stida. Uvek kritikuju i zahtevaju izvinjenje čak i onda kada za to nema razloga.

Takođe je zastupljeno i verbalno zlostavljanje. Vikanjem, ponižavanjem, ismevanjem i manipulacijom deteta one ispoljavaju nezadovoljstvo zbog neželjene uloge majke.

Da li ponašanje toksične majke ostavlja posledice na dete?

Porodica ima značajan uticaj na razvoj vrednosti, percepciju i poverenje u druge. Ona formira ličnost deteta i njegov pogled na svet.

Ukoliko je taj uticaj mali ili ga uopšte nema, posledice mogu biti kataastofalne po mentalno zdravlje deteta. Osećaj niže vrednosti, nedostatak samopoštovanja, nesigurnost koja sprečava napredovanje, samo su neke od posledica koje se ispoljavaju tokom života sa toksičnom majkom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar