U trendu

Prijateljica ignoriše vaše dete

Mnogi smatraju da su deca pravo blago, ali ima i onih koji baš i ne vole decu, i ne umeju s njima. Nije zločin ako neko ne ume s decom, ali jeste krajnje neprijatno kad neka vaša prijateljica ignoriše vaše dete i ponaša se kao da ono ne postoji.

Na šta mislimo? Recimo, imate prijateljicu s kojom se dugo znate, i draga vam je. Vi imate dete, ona nema decu, i samim tim ne živite na isti način. To ne bi bio problem kada se ona ne bi ponašala kao da vaše dete maltene ne postoji. Očekuje da možete da izađete s njom kao i ranije, ne obazirući se na to možete li da nađete nekog da vam čuva dete. Nekad se dogovorite da izađete na kafu i ispričate se, nemate kome da ostavite dete i povedete ga sa sobom – pa u pitanju je dete, ne zarazna bolest! – a ona se mršti što je vaše dete tu, i što povremeno hoće da se i na njega obrati pažnja, kao da nije svesna da su prošla vremena kada „dete treba da se vidi, ali ne i da se čuje“. Šta očekuje, da ostavite malo dete samo kod kuće? Ili da ga vežete i zalepite mu flaster preko usta da vam ne bi smetalo?

Nepristojno je očekivati od osobe s detetom da se, kako bi vam udovoljila, ponaša kao da dete nema. Šta kada se vaša inače draga prijateljica tako ponaša? Pokušajte da joj objasnite da, sada kad imate dete, ne možete da se ponašate kao ranije, kao i da dete nije igračka pa da ga ostavite u ćošku onda kada vam nije do igre s njim. Ne kažemo da treba osobu koja ne ume s decom i ne voli ih nešto posebno terati da se igra s vašim mališanom, ali ne treba ni dete ignorisati da biste se viđale sa prijateljicom kao i ranije.

Pokušajte da sa njom napravite neki prihvatljiv dogovor. Da se nekad vidite i bez vašeg deteta, da ga na sat-dva pričuva neko drugi (ukoliko imate nekog takvog), a da nekad vodite i vaše dete, recimo, zajedno sa detetom prošetate po nekom lepom parku, ili ponesete nešto čime bi se dete zanimalo, kao što su sveska i bojice. Nije joj to prihvatljivo, želi da se vi ponašate kao da nemate dete? Onda joj stavite do znanja da ćete, ako baš morate da se opredelite između nje i svog deteta, svakako odabrati dete.

Nadamo se, ipak, da do toga neće doći i da će se vaša prijateljica prilagoditi novoj situaciji – situaciji koju će i te kako razumeti kad i sama dobije dete.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.