U trendu

Ansambl ogorčen jer Narodno pozorište u Vranju nema zgradu (VIDEO)

Reditelj Milan Nešković i ansambl predstave „Ruža uvela“ Narodnog pozorišta „Bora Stanković“ iz Vranja izrazili su danas ogorčenje što su oni pet godina od kada je izgorela zgrada tog pozorišta, i dalje „podstanari“ u Domu vojske.

„Obećanja su bila lažna, živeli smo u laži, obećanja su propala. Ansambl ćuti, trpi i radi jer ne želimo da dozvolimo da se ugasi institucija Narodnog pozorišta“, rekli su predstavnici ansambla predstave „Ruža uvela“ na konferenciji za novinare na Sterijinom pozorju u Novom Sadu, gde je ta predstava u takmičarskoj selekciji.

Dodali su da se osećaju „nedovoljno poštovanim“, iako rade dobre predstave i osvajaju nagrade.

Na ovogodišnjem Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“, „Ruža uvela“ je proglašena za najbolju predstavu.

Reditelj Milan Nešković rekao je da je cela produkcija predstave „Ruža uvela“ koštala 70.000 dinara.

„Predstava je uradjena u katastrofalnim produkcionim uslovima. Ansambl Narodnog pozorišta u Vranju čine herojski ljudi, mene fascinira njihova hrabrost. Ne postoji zgrada, ne postoje zaposleni, a vi treba da idete svaki dan na posao. U zgradi Biblioteke radimo predstavu, iako ne znamo ni da li ćemo imati novca za sve kostime. Duhom i hrabrošću Vranjancima teško može ko da parira u Srbiji“, rekao je Nešković, rodom iz Valjeva.

Glumci su kazali da su, kada igraju predstave za decu, prinudjeni da se presvlače „iza šanka“ i da često sede medju publikom dok čekaju izlazak na scenu, jer je prostor veoma skučen.

Dodali su da je dolazak predstave „Ruža uvela“ na Sterijino pozorje uspeh po sebi, zbog nemogućih uslova u kojima rade.

Oni su naveli da je zgrada pozorišta prilikom rekonstrukcije „kontaminirana“ otrovnim uljem za izolaciono premazivanje koje je veoma štetno po ljude i okolinu, pa bi sada dekontaminacija zgrade koštala više nego da se ona gradi ispočetka.

Zgrada pozorišta izgorela je 2. jula 2012. godine u požaru koji je podmetnut u obližnjoj bespravno otvorenoj diskoteci.

„Stradalo je pozorište staro preko jednog veka kao kolateralna šteta u obračunu kriminalnih grupa“, rekao je ranije glumac Ljubomir Bandović, koji je na sceni pozorišta u Vranju počeo karijeru, i ocenio da taj slučaj dokazuje da je „na delu zatiranje kulture i umetnosti“ od strane onih koji vode ovu državu „u bolje sutra malo“.

Osumnjičeni za podmetanje požara u kojem je izgorela i zgrada pozorišta su uhapšeni i protiv njih se vodi sudski postupak pred Osnovnim sudom u Vranju.

Sredstva za obnovu zgrade su prikupljena pre svega iz donacija gradjana i prijatelja pozorišta.

Zgradu pozorišta u Vranju podigao je lokalni trgovac Janča Jovanović Baldžija 1892. godine, a bila je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Dramski ansambl Pozorišta „Bora Stanković“ probe održava u Omladinsko savezu OKCE, Gimnaziji, Narodnom univerzitetu, Biblioteci i Domu vojske, a stalni večernji repertoar igra u sali Doma vojske u Vranju, dok je dečija scena u sali Omladinskog saveza OKCE.

Pozorište Bora Stanković je jedino profesionalno na krajnjem jugu Srbije.

Prvu pozorišnu predstavu Vranjanci su odigrali 30. januara 1896. godine. Bio je to Njegošev „Gorski vijenac“ u režiji Radoja Domanovića, profesora Gimnazije.

Prestava „Ruža uvela“ po tekstu Bore Stankovića i Jelene Mijović realizovana je uz podršku Ministarstva kulture Srbije.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike