U trendu

Art centar u Kotoru: mesto susreta umetnika i ljubitelja umetnosti

Staro, napušteno zdanje Jugooceanije u Kotoru, gde su se godinama u prašini mogli naći samo polomljeni delovi nameštaja i nepotrebne brodske knjige, prerasta u svojevrsni art centar Crne Gore.

U zgradi na obali mora, kancelarije se postepeno pretvaraju u ateljee. Slikari iz raznih delova sveta, ali ipak najviše iz Crne Gore i Rusije, imaju mogućnost da stvaraju, izlažu, komuniciraju među sobom, i posetiocima.

Projekat je otvoren u maju, do sada je dosta toga dovedeno u red, uglavnom rukama samih umetnika. Planirano je da pored ateljea, postoje i radionice za izradu suvenira, koncertni prostor.

Reč je delu projekta Dukley European Art Community, a njen rukovodilac je poznati ruski galerista i art menadžer Marat Geljman. Po njegovoj zamisli, ovaj projekt treba da doprinese značajnom cilju – podizanju kulturnog nivoa Crne Gore, i približavanju umetnika iz Crne Gore i umetnika iz sveta.

„Ovim projektom crnogorski umetnici ulaze u medjunarodni kontekst. Oni rade pored umetnika iz Berlina, Pariza, Moskve. Prestaju da budu provincija i nalaze se na osvetljenoj sceni. Za njihovu karijeru je veoma važno da budu ovde, i sa taccke gledissta njihovog napretka i same umetnosti“, izjavio je Gelman agenciji Beta.

On je rekao da je crnogorska industrija umrla i da vidi perspektivu u razvijanju umetničkih zanata. „Ako uđete u prodavnicu videćete kineske suvenire, turski tekstil, italijansko staklo. Mi želimo da postoje crnogorska keramika, crnogorska odeća, tepisi, crnogorski suveniri“, objasnio je Gelman.

Prema rečima Gelmana, želja je da posetioci vide ne samo rezultat kulturnog procesa, već i sam proces, čime se, kako smatra, umetnost maksimalno približava ljudima.

„Važno je što posetioci mogu da dolaze, da popričaju sa umetnicima, da vide kako rade. To che biti neko novo iskustvo upotrebe umetnosti. Ovde se distanca izmedju umetnika i posetioca brisse“, rekao je Gelman.

Drugi zadatak projekta je eksplozivni razvoj umetnosti u Crnoj Gori. Gelman navodi da ako postoji 36 ateljea zajedno, ako umetnici iz raznih drzzava komuniciraju medjusobno, ako su iz raznih drzzava, to ne mozze da nema efekta na društvo i na kulturu.

Ideja je i da Kotor postane zanimljiviji za turiste, da ljudi koji dolaze u Kotor ne gledaju samo Stari grad, već i savremenu umetnost, možda i da kupe neki umetnički suvenir.

Prostorije je potupno besplatno u domu umetnika Art Insajd (Art Inside) dobilo mnogo umetnika iz Rusije i iz drugih zemalja, kao i 25 slikara iz Udruženja likovnih umetnika Crne Gore. Njihova zajednička ocena je da je ideja odlična – mogu da komuniciraju među sobom i posetiocima, da pokažu svoje radove i sam proces stvaranja.

„Ja sam iz Rusije, u Crnoj Gori živim i stvaram već četiri godine. Meni se ova ideja veoma dopada. Predivna je. Jer umetnici iz različitih država, različitog nivoa mogu ovde da rade, mogu da razmene iskustva, da uzmu nešto od drugog umetnika“, rekla je slikarka Ljuba Ivanova.

U art centru već su boravili poznati slikari iz Rusije, među njima i Dmitrij Cvetkov, koji je svojim akvarelima morskih pejzaža već ukrasio i osvežio foaje bivše „Jugooceanije”.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.