U trendu

Beležnica Čarlsa Simića „Čudovište voli svoj lavirint“

BEOGRAD – Jedan od najznačajnijih savremenih svetskih pesnika i esejista Čarls Simić (1938.) objavio je jednu svoju
„svaštaru-beležnicu“ čudnog imena „Čudovište voli svoj vrt“, koju je prevela novinar-prevodilac Vesna Roganović, a objavio „Arhipelag“.

Knjiga sadrži kratke eseje, aforizme, misli, maksime, zapise koje je Simić zapisivao u svoju beležnicu decenijama i tako je nastala knjiga koja otkriva Simića kao radoznalog, eruditu, ponekad sentimentalnog, često duhovitog i možda je to najintimnije delo koje je do sada objavio.

Interesantno je čitati njegova sećanja na detinjstvo tokom rata i odmah nakon rata u Beogradu, pre nego se zauvek preselio u Ameriku. Tamo se školovao i počeo svoju akademsku karijeru kao univerzitetski profesor koji je stizao da piše poeziju, ali i da prevodi svoje omiljene pesnike, poput Vaska Pope, sa srpskog na engleski. Zahvaljujući Simiću u Americi su se pojavile tri antologije savremene srpske poezije.

Za petnaestak zbirki pesama i nekoliko knjiga eseja Simić je osvojio pregršt nagrada među kojima su Pulicerova, Nagrada Američke akadmije, međunarodna Grifinova nagrada, Međalja „Robert Frost“ za životno delo…

Nesvakidašnju erudiciju Simić pokazuje pišući o poeziji, književnosti, istoriji ali i o američkoj i svetskoj politici ostavljajući živo svedočanstvo o svetu u kome je živeo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.