U trendu

Biblioteka „Vuk Karadžić“ počinje sa radom 22. aprila

BEOGRAD – Biblioteka „Vuk Karadžić“, centralna biblioteka u opštini Novi Beograd, počinje da radi s korisnicima od ponedeljka, 22. aprila, kada će biti i svečano otvaranje.

Biblioteka funkcioniše u okviru mreže Biblioteke grada Beograda, a nalazi se na adresi Bulevar Zorana Đinđića 152.
U proteklom periodu Biblioteka je u potpunosti renovirana i adaptirana – sređen je krov, uređen enterijer, zamenjeni su prozori i opremljena je novim policama i nameštajem.

Renoviranje je izvršeno sredstvima iz budžeta Grada Beograda u ukupnom iznosu od 10.179.129,36 dinara.
Na ovaj način građani Beograda dobili su savremenu, dobro opremljenu biblioteku, koja se prostire na površini od 231 kvadratnog metra, s bogatim knjižnim fondom od oko 27.000 jedinica bibliotečke građe.

Osim beletristike, koja čini najveći deo fonda, Biblioteka poseduje i stručnu literaturu iz različitih oblasti nauke i kulture, bogatu referentnu zbirku, kao i fond neknjižne građe.

U okviru Biblioteke nalaze se i klasična čitaonica, kao i internet čitaonica sa četiri računara u slobodnom pristupu.
Biblioteka „Vuk Karadžić“ osnovana je 1951. godine i prvobitno se nalazila u okviru Narodnog, a zatim Radničkog univerziteta.

Današnji naziv i svoj statut dobila je 1956. kada se izdvojilo Dečje odeljenje kao samostalno i kada su formirani azbučni i stručni katalog.

Tokom 1989. godine postala je deo razgranatog sistema Biblioteke grada Beograda kao njena organizaciona jedinica.

Pored centralne Biblioteke „Vuk Karadžić“, danas se na opštini Novi Beograd nalazi još osam biblioteka ogranaka u okviru ove opštinske organizacione jedinice.

Na svečanom otvaranju o rekonstrukciji biblioteke govoriće Jasmina Ninkov, direktorka Biblioteke grada Beograda, i gradski sekretar za kulturu Ivan Karl, koji će je zvanično otvoriti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.