Brnabić: Oktobarski salon čini da Srbija bude svet u malom

BEOGRAD – Predsednica Vlade Ana Brnabić obišla je izložbu 57. Oktobarskog salona u Muzeju grada Beograda i tom prilikom razgovarala s umetnicima koji učestvuju na Salonu.

Brnabić je uoči otvaranja Oktobarskog salona izjavila da je Oktobarski salon pravi način da predstavimo Srbiju.

Čestitala je organizatorima i Skupstini Beograda, što su imali osećaj da Oktobarski salon učini da „Srbija bude svet u malom“, s obzirom da izložba obuhvata dela 72 umetnika.

„Imamo umetnike sa svih kontinenata i veliki broj naših autora. Meni je bilo izuzetno zadovoljstvo da neke od njih upoznam i razgovaram sa njima. Zahvaljujem se na svemu što rade, da promovišu svoju zemlju na najbolji mogući način“, rekla je premijerka.

Brnabić je istakla da su kreativne industrije jedan od osnova novog rasta i razvoja Srbije.

„Kultura i umetnost su nešto što svakom društvu treba, da bude moderno, savremeno i konkurentno“, istakla je Brnabić.

Nakon prošlogodišnjeg otvaranja Muzeja savremene umetnosti, zatim otvaranja Narodnog muzeja početkom leta, juče smo imali otvaranje BITEF-a, danas Oktobarskog salona, zbog svega toga možemo da se ponosimo Srbijom, rekla je premijerka.

Ona je najavila da nas tokom oktobra očekuue još događaja u oblasti kulture i umetnosti.

„Mislim da je to jedan od naših najvećih izvoznih potencijala i Vlada Srbije će nastaviti da to podržava“, rekla je Brnabić.

Kreativne industrije kojima pripadaju i najveće kulturne manifestacije jedan su od najbrže rastućih sektora srpske ekonomije, koji beleži rast od 37,4 osto i zapošljava više od 100.000 ljudi i to 67 odsto mladih.

Zbog toga je podrška razvoju kreativnih industrija jedan od fokusa premijerke i zbog toga je osnovan Savet za kreativne industrije.

Sa premijerkom je izložbu obišao i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i gradska sekretarka za kulturu Ivona Jeftić.

Oktobarski salon se održava na pet lokacija do 28. oktobra.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike