U trendu

Četvrti „Nova Festival“ od 2. do 12. oktobra

BEOGRAD – Četvrti „Nova Festival“ biće održan od 2. do 12. oktobra u Pančevu, Kovinu i Beogradu i biće posvećen obeležavanju Godine evropskog kulturnog nasleđa, najavilo je danas udruženje „KomunikArt“.

Program festivala obuhvatiće izložbe, koncerte, performanse, prezentacije, uz učešće gostiju iz Italije, Austrije, SAD, Švedske i Južne Koreje.

Festival počinje otvaranjem velike internacionalne izložbe “Evropsko nasleđe u savremenom autorskom stripu i ilustraciji” u starom bioskopu “Vojvodina” u Pančevu.

Na izložbi će biti predstavljeni radovi 42 autora iz 25 zemalja.

Gosti svečanog otvaranja biće i strip crtači Alberto Koradi (Italija), Tomas Fatzinek (Austrija), Niklas Nenzen (Švedska), Džoel Vajt (SAD) i brojni domaći autori poput Aleksandra Zografa (selektora strip-programa), Ane Petrović, Borisa Stanića, Danila Miloševa Wostoka, Darka Dacovića, Dragane Kuprešanin, Kejt Voznicki, Vladana Nikolića i drugih.

Druge festivalske večeri u Kafe galeriji, biće otvorena izložba stripova dvojice inostranih strip-crtača Niklasa Nenzena iz Švedske i Džoela Vajta iz SAD, a Aleksandar Zograf održaće poseban program, namenjen gostima i mladim strip-autorima iz Srbije.

U četvrtak, 4. oktobra, program „Nova Festivala“ seli se u Kovin, kada će u Centru za kulturu biti održan koncert Ivana Vukosavljevića (Srbija) i Il Hun Suna (Južna Koreja).

Italijanska teatarska trupa „Laminarie“ predstaviće se 5. oktobra u bioskopu “Vojvodina” u Pančevu i to performansom “Dentro Le Cose”, koji je inspirisan umetnošću Džeksona Poloka, Varlama Šalamova i Konstantina Brankušija.

Trupa “Laminarie” govoriće o svom radu na posebnoj prezentaciji u Beogradu, 7. oktobra u Magacinu u Kraljevića Marka.

Poslednjeg dana „Nova Festivala“, 7. oktobra u Narodnom muzeju u Pančevu, nastupiće austrijsko-iranski sastav „Gabbeh“, koji će publiku povesti na nesvakidašnje muzičko putovanje od drevne Persije do modernog Beča.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.