U trendu

Dani duhovne kulture Rusije u Srbiji 21. i 22. februara

BEOGRAD – Ministarstvo kulture Ruske Federacije organizuje 21. i 22. februara „Dane duhovne kulture Rusije u Srbiji“, uz podršku Ambasade Rusije u Srbiji i Ruskog centra za nauku i kulturu „Ruski dom“ u Beogradu.

Program će se odvijati u Ruskom centru za nauku i kulturu i na Beogradskom sajmu u okviru Sajma turizma.

Tim povodom u Beogradu će boraviti poslanik Državne dume, prvi zamenik predsednika državnog Komiteta za kulturu, član Saveta za kulturu predsednika Rusije, predsednik Međunarodnog saveta muzeja Rusije, unuk slavnog pisca Aleksandar Šolohov, direktor Državnog muzejskog kompleksa „Mihail Šolohov“ Anistratenko Olga, ministri kulture i turizma ruskih regiona, predstavnici vodećih kulturnih ustanova, turističkih agencija i organizacija pokloničkog turizma.

Na štandu Rusije na Beogradskom međunarodnom sajmu turizma biće održan forum o razvoju pokloničkog turizma, koji će predstavi širokoj publici i stručnjacima kulturno-turističke destinacije regiona Rusije u cilju popularizacije spomenika ruskog duhovnog nasleđa, najavila je Ambasada Rusije.

Na Beogradskom sajmu 22. februara biće otvoren Festival pravoslavne kuhinje, na kome će biti predstavljena tradicionalna jela ruskih manastira, a dan ranije u Ruskom domu biće otvorena izložba predmeta pravoslavnih umetničkih zanata i rukotvorina iz Rusije.

Srpska publika će imati priliku da se upozna se ekskluzivnim predmetima ručne izrade.

Biće predstavljeni najlepši predmeti hrišćanske pravoslavne umetnosti i predmeti najatraktivnijih zanata, koji su deo kulturnog nasleđa Rusije.

Eksponati potiču iz različitih krajeva Rusije i svedoče o regionalnim osobenostima.

Istog dana u Ruskom domu biće otvorena i izložba dečjeg crteža „Duša Rusije“.

Talentovani učenici umetničkih škola iz 42 regiona Rusije predstaviće svoje radove na temu „Otadžbina“, što će dati mogućnost posetiocima da vide Rusiju očima najmlađih.

Još jedna izložba „Svet Šolohova: donski Kozaci“ daće posetiocima priliku da se upoznaju sa životom i stvaralaštvom poznatog sovjetskog pisca, dobitnika Nobelove nagrade Mihaila Šolohova, čoveka koji je pisao o istoriji donskog kozaštva, opevao lepotu Dona, kao i da se upoznaju sa radom Državnog muzejskog kompleksa „Mihail Šolohov“.

Najavljen je i koncert klasične muzike 21. februara u izvođenju najboljih učenika muzičkih škola u Rusiji, laureata sveruskih i međunarodnih takmičenja, a 22. februara u Ruskom domu biće održana konferencija posvećena kulturno-istorijskim osnovama rusko-srpskih odnosa.

(Tanjug)

Napišite komentar