U trendu

Dodelom nagrada završeni Valjevski filmski susreti

VALJEVO – Dodelom nagrada za najbolji film i najboljeg mladog autora zavrÅ¡en je ovogodiÅ¡nji festival Valjevski filmski susreti.

Nakon proglaÅ¡enja pobednika, publika je imala prilike da pogleda viÅ¡estrukog pobednika festivala Sandens i film godine po izboru Njujork Tajmsa – „Zemlju meda“, makedonski dokumentarni film Tamare Kotevske i Ljubomira Stefanova i slovenački film „Izbrisana“.

U takmičarskom programu tročlani ÅŸiri je odlučio da od 18 kratkih igranih filmova mladih autora iz regiona nagradu Slobodan Golubović Leman dobije film „Moljci“ rediteljke Martine Roginić.

U obrazloÅŸenju ÅŸirija u sastavu: reditelj Vladimir BlaÅŸevski, DuÅ¡an Spasojević, scenarista i Drita Llolla, direktorka Seanema film festival naglaÅ¡eno je da je to „film koji efektno korespondira sa znanom umetničkom maksimom – manje je viÅ¡e.“

„NaglaÅ¡avamo umeÅ¡nost u oblikovanju jednostavne filmske priče svedenim dramaturÅ¡kim sredstvima uz istovremeno vrlo rafinirano doziranje emotivnog naboja i atmosfere“, istakao je ÅŸiri.

U okviru selekcije kratkih igranih filmova ÅŸiri u sastavu: Zoran Đorđević, reditelj, DuÅ¡an Đorđić, fotograf i snimatelj i Nenad Stevanović, filmski i tv snimatelj dodelili su Nagradu „Mladi autor“ najboljem direktoru fotografije Mladenu Teofiloviću za film „Mi smo videli leto“, uz novčani iznos od 25.000 dinara i sliku valjevskog slikara Miodraga PeÅ¡ića PeÅ¡e.

„OvogodiÅ¡nji izbor filmova je pokazao trend ka poboljÅ¡anju tematskog tehničkog i vizuelnog kvaliteta filmova. Vizuelni stil Teofilovićevog filma je sveÅŸ, moderan, hrabar i potpuno inspirisan sadrÅŸajem, pomaze razumevanju emotivnog stanja karaktera i fluidnosti naracije“, pisalo je između ostalog u obrazloÅŸenju ÅŸirija.

Nakon proglašenja pobednika prikazan je drugi deo filma koji su tokom festivala snimili učesnici regionalne filmske radionice za mlade SEAVA Youth, odrşanoj u Istraşivačkoj stanici Petnica tokom festivala.

Srednjoškolci iz Crne Gore i Kolubarskog okruga napravili su svoj prvi film na ovogodišnjem Seanema filmskom festivalu, koji je prikazan na otvaranju Susreta.

Dragana Jakovljević, izvršna direktorka festivala izrazila je veliko zadovoljstvo što su ovogodišnje izdanje, u novom regionalnom formatu, otvorili prvi put u prepunoj Velikoj sali Centra za kulturu.

„Od prvog izdanja pozivali smo na saradnju kako na lokalu, tako i sada Å¡ire, u regionu, a najbolji primer jeste upravo zajedničko druÅŸenje srednjoÅ¡kolaca iz Srbije i Crne Gore koje je rezultiralo kratkim igranim ostvarenjem“, kazala je Jakovljevićeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.