U trendu

Film „Veliki zeleni zid“ večeras otvara Green Fest u DOB

BEOGRAD – Premijerom dugometražnog filma „Veliki zeleni zid“, koji je imao svetsku premijeru na nedavno završenom Venecijanskom filmskom festivalu, večeras će u Domu omladine Beograda biti otvoren Green Fest.

Glavni fokus filma je na akciji 11 afričkih nacija da zasade pojas od 8.000 kilometara vegetacije u Sahelu – oblasti ispod pustinje Sahara.
Neposredno pre toga, u 19 časova biće svečano otvorena izložba i dodeljene nagrade pobednicima foto konkursa „Priroda u pozitivu“ koju zajedno organizuju Delegacija EU i časopis National Geographic Srbija.

Film „Postanje 2.0“ biće prikazan, 16. oktobra u 18 časova.

U svetu još uvek postoje lovci na mamute, kao i naučnici koji žele da ožive ovu nestalu vrstu, što je samo početak u oživljavanju i drugih davno nestalih vrsta, stvarajući atmosferu kultnog „Parka iz doba Jure“.

Film je osvojio specijalnu nagradu žirija na Sandens festivalu, kao i veliki broj drugih nagrada.

Nakon toga, sledi film „Uzalud protraćeno: Priča o bacanju hrane“ (u 20 časova).

Izvršni producent, i protagonista koji nas vodi kroz priču, je jedan od najpoznatijih kuvara na planeti – Entoni Borden, čiji je ovo poslednji film.

U saradnji sa kolegama, najboljim svetskim kuvarima, zajedno nam pokazuju kako hrana, koju smatramo za otpad, može da se transformiše u neverovatna jela.
U četvrtak, 17. oktobra na programu je film „Zelena laž“, koji prati korporacije koje besramno koriste etiku i održivost kao marketinške alate, dok vešto sakrivaju istinu o nedelima koja čine zarad profita.
Nakon smrti poslednjeg severnog belog nosoroga – iz Sudana, dolazi priča o potpunom nestanku jedne podvrste – film „Rino dolari“.

Snimanje ovog istraživačkog filma je trajalo preko 2 godine, tokom kojih je ekipa filma pratila celokupan lanac trgovine od unajmljenih ubica nosoroga, preko rendžera koji ih štite, pa sve do krajnjih kupaca i prodavaca.

Poslednjeg dana festivala, posetioci će moći da pogledaju film „Kako pojesti Uskršnje ostrvo“, priča o izazovima koje ostrvo ima zbog brzog ekonomskog rasta, ali i borbi za očuvanje svoje kulture i životne sredine.
Festival će biti zatvoren dodelom nagrada festivala i novim filmom u produkciji Leonarda Dikaprija „More senki“, u petak, 18. oktobra.

Film nas vodi u svet organizovanog kriminala, kartela i ilegalne zarade na izlovljavanju retke vrste ribe – totoabe, koja se meri milionima.

Zahvaljujući izvrsnoj atmosferi filma, scenariju, režiji i muzici ne čudi činjenica da je film osvojio prestižnu nagradu publike svetski poznatog Sandens festivala, kao i veliki broj drugih nagrada.

Svakog dana festivala, u 12 časova, na programu je film “2040” koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem Festivalu „Berlinale“, koji razmatra veoma realne mogućnosti da ljudska civilizacija može da preokrene globalno zagrevanje i kroz taj proces unapredi živote svih živih bića.

Svi dugometražni filmovi će se i ove godine takmičiti za nagradu publike, a glasanje će se vršiti putem zvanične prezentacije festival.
Pored dugometražnih filmova, „Green Fest“ je poznat i po filmovima kratkog i srednjeg metra, koji će biti prikazivani u Sali Klub, Doma omladine Beograda.

Ukupno 44 filma iz 5 kategorija se bori za nagrade festival.

Ovi filmovi obrađuju veliki broj tema i predstavljaju posebno zanimljiv program za sve filmske sladokusce.

Ulaz na filmove programa kratkog i srednjeg metra je u potpunosti besplatan.

Green Fest se održava uz pomoć Ministarstva zaštite životne sredine, Grada Beograda – Sekretarijata za zaštitu životne sredine, Francuske ambasade i Francuskog Instituta, fondacija Hajnrih Bel, kao i uz podršku mnogobrojnih partnera i prijatelja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.