najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Fondacija iz SAD daje sredstva za Hemingvejevu kuću na Kubi

Jedna američka fondacija poslaće gotovo 900.000 dolara vredan materijal za izgradnju institucije koja će sačuvati knjige, pisma i fotografije Ernesta Hemingveja – što je prvi veliki izvoz građevinskog materijala na Kubu od kada je američki predsednik Barak Obama olabavio trgovinski embargo prema ostrvu, piše AP.

Fondacija Finca Vigia, sa sedištem u Bostonu, godinama je pokušavala da pomogne Kubi da sačuvaju na stotine stranica dokumenata od vlage i vrućine u kući Finca Vigia u blizini Havane gde je američki pisac živeo i radio od 1939. do 1960. Zvaničnici kubanskog Saveta za kulturno nasleđe, koji brinu o kući, želeli su da sagrade laboratoriju za konzervaciju, ali nisu imali sredstava za to.

Građevinski materijal visokog kvaliteta gotovo je nemoguće pronaći na Kubi. Farbe i pumpe za vodu kradu se od državnih agencija i preprodaju, a sudopere ili kuhinjski elementi se na Kubu dopremaju u prtljagu putnika. Čak je i šrafcigere nemoguće pronaći u državnim prodavnicama, piše AP.

Fondacija je predložila da pošalje četiri kontejnera sa materijalom u vrednosti od 862.000 dolara što je američka vlada odobrila pošto je u maju Obama napravio listu „izuzetaka“ od embarga. Ta izuzeća omogućavaju Amerikancima da izvezu materijal koji se može koristiti u nauci, arheologiji i očuvanju istorijskih predmeta.

Izuzeci od embarga načinjeni su kako bi se pomoglo običnim Kubancima i rastućem privatnom sektoru ostrva, a ne socijalističkoj, jednopartijskoj vladi koja i dalje ima kontrolu nad većinom aspekata svakodnevnog života osrtva.

Kubanske arhitekte, inženjeri i radnici koristiće američki materijal i kubanske cementne blokove kako bi izgradili dvospratnu laboratoriju koja će čuvati na hiljade fotografija, oko 9.000 knjiga i veliki broj Hemingvejevih pisama.

Finca Vigia je jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija Havane i prihod od prodatih ulaznica ide u državnu kasu, ali direktorka Fondacije Meri Džo Adams kaže da laboratorija neće biti deo toga.

„Nije cilj da privuče posetioce već da kolekciju sačuva“, rekla je ona.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike