U trendu

Frljićev „udarac“ evropskoj desnici na predstojećem Bitefu

BEOGRAD – Jedini autor koji će ove godine imati dve predstave u glavnom programu Bitefa je Oliver Frljić, najavili su organizatori festivala.

Jedan od fokusa ovogodišnjeg festivala će biti i predstave političkog pozorišta.

U tom kontekstu, publika će imati priliku da vidi ostvarenja Olivera Frljića, Dragana Živadinova, Žorisa Lakosta, Marine Davidove i Maje Pelević.

„Gorki – Alternativa za Nemačku?“ Berlinskog pozorišta Maksim Gorki, po rečima umetničkog direktora Bitefa Ivana Medenice predstavlja komad koji je poslužio Fljiću da, na umetnički vrlo originalan i inventivan način, i ovog puta pokreće svoju omiljenu temu: društvenu funkciju teatra, njegov potencijal za politički otpor.

„Na njemu svojstven, kvazidokumentaran i improvizovan način, u prvom delu predstave on kritički ispituje političku korektnost u prijemu glumaca u ovaj teatar (prednost manjinskim grupama), jer takav pristup i dalje ne odgovara stvarnom procentu stranaca u Berlinu, a može i da napravi pozorišni „azil“ za etničke i druge manjine. U drugom delu, pokreće se pitanje da li je jedno progresivno pozorište, ako pristane na izvesnu getoizaciju i igru u sistemu, stvarni otpor tom sistemu, ili samo alibi za savest umetnika“, kazao je Medenica.

On dodaje da se drugom predstavom u programu Bitefa „Šest lica traži pisca“ u produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh, Frljić obračunava sa hrvatskom desnicom, posebno njenim insistiranjem na takozvanim porodičnim vrednostima, koje onda, kako kaže, opravdavaju sve njihove gestove.

„Kako sam Frljić za ovu predstavu kaže, ona predstavlja radikalno čitanje Pirandelovog klasika u kontekstu hrvatskog desnog populizma“, navodi Medenica.

Osim toga, Frljić će učestvovati i u pratećem programu Bitefa.

U okviru Filozofskog teatra, on će biti gost filozofa i aktiviste Srećka Horvata, a razgovaraće se o odnosu pozorišta i trenutne društveno političke stvarnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.