U trendu

Geroslav Zarić dobitnik Statuete Joakim Vujić

BEOGRAD – Ovogodišnji dobitnik Statuete Joakim Vujić, koja se dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji, je scenograf Geroslav Zarić, saopštili su danas iz Knjayyevsko srpskog teatra u Kragujevcu.

Odluku od dodeli jednog od najznačajnijih priznanja u oblasti pozorišne umetnosti u našoj zemlji doneo je žiri u sastavu: Mihailo Miša Janketić, prošlogodišnji laureat, Slobodan Savić, pozorišni kritičar RTS-a , Dragan Jakovljević, reditelj, predsednik žirija, Isidora Rajković, glumica i Miloš Krstović, glumac i direktor Knjaževsko-srpskog teatra.
Žiri u obrazloženju ove odluke navodi da Zarićev scenografski prosede karakterišu temeljno proučavanje dramskog dela, duboko analitički pristup i smela rešenja koja proizilaze iz same biti predstave uz podrazumevanu likovnost.

„Podržavajući osnovnu ideju reditelja, taj „tihi perfekcionista“, kako ga je nazvala ugledna rediteljka i književnica Vida Ognjenović u jednoj TV emisiji, uporno pronalazi svoj scenski izazov, izbegava rutinu i već viđeno, traga za autentičnim, originalnim scenskom izrazom, za rešenjima iz sopstvenog poimanja poetike prostora i sopstvenom poetskom slikom.Kao umetnik osobene poetike i snažne kreativne moći, svojom inventivnošću i jednostavnošću izraza postiže maksimalni učinak ispisujući novo osećanje prostora. Zarićeve scenografije su uvek u korelaciji sa

Iza Geroslava Zarića stoji obimno, raznovrsno i celovito umetničko delo čije su vrednosti dokazane i proverene na brojnim domaćim i inostranim scenama, festivalima i izložbama.

Autor je oko 200 realizovanih pozorišnih scenografija.

Brojne je ostvario i na značajnim letnjim festivalima kao što su Belef, Budva Grad Teatar, Ohridsko leto…

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.