U trendu

Grobnici za Borisa Davidovića Novosadskog pozorišta najvažnija pozorišna nagrada u Madjarskoj

Nagrada Udruženja madjarskih kritičara, najvažnije teatarsko priznanje u susednoj Madjarskoj, dodeljena je predstavi „Grobnica za Borisa Davidoviča“ Novosadskog pozorišta (Ujvideki Szinhaz), saopšteno je danas.

Predstavu inspirisanu delom Danila Kiša, režirao je Aleksandar Popovski, a dramaturg je bio Erne Verebeš.

Direktor Novosadskog pozorišta Valentin Vencel rekao je da je Novi Sad grad koji je „kapija Balkana“.

„Nekada smo bili najponosniji što (madjarski kvislinški vodja iz Drugog svetskog rata) Mikloš Horti nije smeo da dodje do Novog Sada a sada smo ponosni na ovu nagradu“, kazao je Vencel.

Novosadsko pozorište, uz rumunsko iz Svetog Djordja, bilo je jedino pozorište van Madjarske koje se ove godine našlo u konkurenciji od oko 130 predstava za nagradu Udruženja madjarskih kritičara.

Nagrada koja je ove godine dodeljena 39. put, podrazumeva celo govorno područje Madjarske i dodeljuje se u raznim kategorijama.

„Dodjite narednog meseca u Novosadsko pozorište da vidite ‘Grobnicu za Borisa Davidoviča’, predstavu koju niste mogli da vidite ni na Sterijinom pozorju, ni na Bitefu…“, poručili su iz Novosadskog pozorišta.

Izmedju ostalih, dodeli nagrade prisustvovali su i velikani madjarskog pozorišta, takozvani „kapošvarci“, reditelji Laslo Babarci, Gabor Žambeki, Gabor Sekej i Tamaš Ašer.

Glumica Katalin Lazar dobila je na svečanosti nagradu za životno delo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.