U trendu

Izložba fotografija „Kalaši – poslednji pagani Hindukuša“

BEOGRAD – Izložba fotografija „Kalaši – poslednji pagani Hindukuša“ autora Konstantina Novakovića, biće otvorena 21. februara u Etnografskom muzeju u Beogradu.

Na izložbi će biti prikazane fotografije snimljene 2017. godine u selima u kojima žive Kalaši, u dolinama Rumbur i Bumburet u Pakistanu.

Kalaši su drevni narod koji je uspeo da opstane i sačuva svoju kulturu pre svega zahvaljujući geografskom položaju i vekovnoj izolaciji u zabačenim dolinama planinskog masiva Hindukuš.

Predstavljaju najmanju i po mnogo čemu jedinstvenu etnoreligijsku zajednicu Pakistana čija je populacija danas manja od 4.000 duša naseljenih u tri rečne doline na severu zemlje, na teritoriji pokrajine Hajber-Pahtunva.

Svojim misterioznim poreklom i vekovima nepromenjenim ruralnim načinom života, živopisnim nošnjama i paganskom religijom deluju gotovo nestvarno.

Kalaši su jedina etnička grupa koja je uspela da sačuva pagansku religiju kakvu su u prošlosti praktikovali i drugi narodi na području Hindukuša, na teritoriji koja je pored severa Pakistana obuhvatala i deo današnjeg Avganistana i bila poznata kao Kafiristan, zemlja nevernika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.