U trendu

Izložba „Pola veka u Manakovoj kući“

BEOGRAD – Izložbom „Pola veka u Manakovoj kući“, koja će biti otvorena 8. februara, Etnografski muzej u Beogradu će obeležiti 50 godina svog rada u ovom biseru starobalkanske arhitekture.

Etnografska spomen-zbirka Hristifora Crnilovića, koja se nalazi u Manakovoj kući, bila je osnovni razlog da se ovaj objekat i Crnilovićeva zbirka povere na čuvanje Etnografskom muzeju Beogradu i njegovim kustosima etnolozima.

Izložba se otvara na dan rođenja Hristifora Crnilovića (Vlasotince, 1886-1963), slikara, profesora slikanja, etnografa amatera i kolekcionara narodnih rukotvorina i znanja.

Crnilović je svoju zbirku poklonio gradu Beogradu sa željom da bude stalno prikazana pod nazivom „Etnografska spomen-zbirka Hristifora Crnilovića“.

Grad je ovu zbirku, koju pored narodnih nošnji centralnog Balkana, čine i biblioteka, arhivska građa, negativi i fotografije, kao i Manakovu kuću u koju je zbirka smeštena, na upravljanje i čuvanje poverio Etnografskom muzeju u Beogradu.
Prva stalna izložba „Narodne nošnje i nakit centralnobalkanskog područja 19. i u prvim decenijama 20. veka“ svečano je otvorena 17. novembra 1968. godine, a i dalje se čuva u Manakovoj kući u svom punom obimu.

Od vremena kad se Etnografski muzej u nju uselio, Manakova kuća je postala svojevrsni kulturni centar u kom se, u organizaciji kustosa Etnografskog muzeja, priređuje mnoštvo izložbi, raznovrsnih događaja (promocije, predavanja) i zanatskih i kreativnih radionica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.