U trendu

Izložba „Umetnost-danas“ u Galeriji Narodne banke Srbije

BEOGRAD – Izložba „Umetnost – danas“, na kojoj će biti predstavljena umetnička produkcija istaknutih predstavnika savremene scene likovne, primenjenih umetnosti i arhitekture Srbije, biće otvorena 13. avgusta u Galeriji Narodne banke Srbije.

Postavka će, prema rečima kustosa Slobodba Maldinija, obuhvatiti najznačajnija dela poznatih srpskih autora na polju slikarstva, arhitekture, arhitektonskog dizajna, industrijskog i grafičkog dizajna, primenjenog slikarstva, vajarstva, umetnosti keramike, scenografije, kostimografije, umetnosti savremenih medija, umetničke fotografije i drugih oblasti primenjenih likovnih umetnosti.

Izložbu organizuju Maldini i Asocijacija srpskih arhitekata iz Beograda (ASA) u saradnji sa Udruženjem likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS), Art centrom iz Novog Sada i Narodnom bankom Srbije.

Nakon izložbe biće objavljena jedinstvena monografija „Atlas likovnih umetnika Srbije 2“ koja sadrži dela izlagača na ovoj izložbi, njihove biografije i umetničke iskaze, štampana u velikom formatu na velikom broju strana u boji, luksuzno opremljena.

Cilj izložbe je, prema rečima Maldinija, da stručnoj javnosti i široj publici pruži celoviti i dubok uvid u godišnju produkciju, a kroz nju i potencijale savremenih umetnika likovnih i drugih primenjenih umetnosti u Srbiji.

Među oko 2.500 likovnih umetnika, umetnika primenjenih umetnisti i arhitekata u Srbiji koji su pozvani da prijave svoje najnovije radove za izlaganje i učestvuju u knjizi „Atlas likovnih umetnika Srbije 2“, žiri je odabrao radove oko 200 autora koje će izložiti u Galeriji Narodne banke Srbije.

Na najcelovitijoj i najmasovnijoj manifestaciji aktivnih savremenih srpskih likovnih stvaralaca biće predstavljen bogat umetnički i kulturni potencijal Srbije u današnjem trenutku: raznorodni umetnički stilovi, pokreti i škole, najsavremenije različite tehnike umetničkog izraza, dostignuća na planu arhitekture i dizajna, uspesi naših stvaralaca u zemlji i inostranstvu.

Zajedno sa arhitektima, industrijskim dizajnerima i drugim umetnicima, na izložbi će učestvovati stvaraoci koji na direktan način utiču na razvoj Srbije – bilo na polju graditeljstva, industrijske proizvodnje ili grafičkog dizajna.

Izložbu će pratiti okrugli stolovi, promocije, razgovori, predavanja, performansi, radionice.

Na otvaranju će govoriti pomoćnik ministra za zaštitu kulturnog nasleđa Danijela Vanušić, prof. arhitekta Aleksandar Radojević, predsednik UO ASA, i Darko Čonkić, predsednik Art Centra.

(Tanjug)

Napišite komentar