U trendu

Kancelarija Srbije za svemirske nauke na kongresu u Bremenu

BEOGRAD – Kancelarija Srbije za svemirske nauke, istraživanja i razvoj (SERBSPACE) učestvovala je na 26. Konferenciji Ujedinjenih nacija o razvoju industrije u svemirskom sektoru koja je održana u sklopu Međunarodnog astronautičkog kongresa u Bremenu, saopštili su danas iz Kancelarije.

Na skuu je bilo oko 6.200 delegata iz celog sveta, uključujući mlade stručnjake iz raznih oblasti svemirskih nauka, predstavnike industrije, država i svemirskih agencija i organizacija.

Cilj konferencije UN-a bio je unapređenje industije, inovacija i infrastrukture u cilju održivog razvoja zemalja, a na konferenciji se govorilo o svemirskim aplikacijama, tehnologijama i primeni kao katalizatoru za ekonomski i društveni razvoj sa fokusom na industriju kao ključnim igračem koja bi ponudila inovacije i infrastrukturne projekte za stabilan razvoj.

Konferencija je okupila predstavnike lidera svemirske industrije, i omogućila forum za povezivanje privatnog i javnog sektora, start up kompanija i predstavnika razvijenih zemalja i zemalja u razvoju.

Milan Mijović, predsednik Kancelarija Srbije za svemirske nauke, istraživanja i razvoj kaže da telo koje vodi kao nevladina organizacija od 2016. godine aktivno radi na uključivanju Srbije u svemirski sektor i međunarodnu zajednicu.

„Naše aktivnosti se zasnivaju na tri oblasti: akademija, industrija i društvo. Cilj naše organizacije jeste izgradnja kapaciteta i razvoj svemirskog sektora u Srbiji putem razvoja nauke, industrije, regionalne i međunarodne saradnje, i već četvrtu godinu smo prisutni na Međunarodnom astronautičkom kongresu, kao najvećem kongresu ove vrste na svetu. Radimo na međunarodnom razvoju naše zemlje, a koji se ogleda u uključivanju u međunarodne organizacije i komitet UN-a za miroljubivo korišćenje svemira.“ izjavio je Milan Mijović, predsednik Kancelarije.

Mijović je takođe predstavio rad koji se odnosi na projekte i aktivnosti koje je Kancelarija tokom ovih godina sprovodila, koji su sastavni deo projekta osnivanja Srpske svemirske agencije, predočen Vladi Srbije, i ukazao na mogućnosti i važnost razvoja svemirske industrije u Srbiji.

„U Srbiji živi veliki broj obrazovanih ljudi koji su se specijalizovali u svemirskim naukama, ali da su prinuđeni da svoju karijeru traže u inostranstvu. Ulaskom ove grane industrije u Srbiju, stvorile bi se mogućnosti novih investicija i stvaranja novih radnih mesta, pre svega u IT sektoru i razvoju aplikacija za svemirske primene“ naglasio je Mijović.

Tokom trajanja konferencije i kongresa, Milan Mijović se susreo sa nekoliko predstavnika vodećih aerosvemirskih kompanija, a koji su zainteresovani za investiranje u Srbiju, te pozvao sva zainteresovana lica u Srbiji da se obrate Kancelariji ukoliko imaju ideju za start-up ili drugi projekat ili bi želeli da uspostave saradnju sa Kancelarijom.

„Jako je važno razbiti iluziju da svemirske tehnologije mogu da koriste samo bogate i razvijene zemlje, te da Srbija nije u mogućnosti da se uključi u ovaj sektor. Danas kada kažemo svemir ne mislimo na istraživačke misije i osvajanje novih planeta, već na koristi koje nam satelitske tehnologije mogu doneti. Radi se o primeni ovih tehnologija u oblasti smanjenja šteta od prirodnih nepogoda, poplava, nesreća, poboljšanja poljoprivrede, urbanog razvoja…kazao je Mijović.

On istakao da Srbija može da pristupi raznim međunarodnim programima upotrebe satelitskih snimaka bez ikakve finansijske naknade.

“ Na Konferenciji Ujedinjenih nacija o primeni satelitskih tehnologija u oblasti voda i zaštiti od nepogoda u Pakistanu u martu ove godine predstavili smo projekat koji je razvijen sa Direktoratom za vode Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i RERI institutom. Direktorat je prepoznao tu ideju i mi smo predstavili način kako bi mogle da se koriste satelitske tehnologije u Srbiji. S tim u vezi, jako mi je drago da je Srbija proletos pristupila COPERNICUS programu koji upravo omogućava aktiviranje satelita i dobijanje snimaka pogođenih područja.” – zaključio je Mijović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.