Klimatski aktivisti zauzeli crveni tepih na Mostri

VENECIJA – Nekoliko stotina demonstranata preuzelo je danas crveni tepih na Venecijanskom folmskom festivalu, zahtevajući da se preduzme akcija u borbi protiv klimatskih promena i da se zabrani ulazak kruzerima u taj grad.

Oko 300 demonstranata u belim zaštitnim odelima selo je na crveni tepih na kojem su se proteklih dana slikale holivudske zvezde kao što su Bred Pit, Skarlet johanson i Joakin Feniks.
Okruženi policijom, oni su uzvikivali slogane i nosili transparente sa natpisima: „Naša kuća gori“ i „Ne kruzerima“, prenosi Rojters.

„Želimo da se obrati pažnja na krizu u vezi sa klimatskim promenama, jer mislimo da je to najvažnija stvar na svetu u ovom trenutku“, rekla je Kjara Burati, članica venecijanskog Komiteta protiv kruzera.

Festival koji se održava na ostrvu Lido svečano se zatvara večeras, a Burati je najavila da će demonstranti protestovati i na drugim mestima tokom dana.

Demonstranti, među kojima su pripadnici italijanskih i inostranih grupa, učestvuju u petodnevnom venecijanskom Klimatskom kampu.

Venecija i njena laguna nalaze se na listi UNESKOVE svetske baštine, a različite grupe već dugo zahtevaju da se kruzerima zabrani pristup.

(Tanjug)

Napišite komentar