U trendu

Korać: Limes kongres pokazao lice Srbije

VIMINACIJUM – Svetski Limes kongres, koji je u nedelju završen u Viminacijumu, okupio je tokom prethodnih sedam dana više stotina istraživača iz 45 zemalja, a direktor Arheološkog instituta SANU i arheološkog projekta Viminacijum Miomir Korać ističe da su pokazali „lice naše zemlje“ promocijom bogate kulturne baštine koju Srbija ima.

Istraživači su prethodnih dana predstavili rezultate svojih istraživanja vezana za ustrojstvo i strategiju rimske vojske, ali i osetili legionarski način života u rekonstruisanom legijskom logoru.

„Tek ćemo videti šta smo sve uradili, ali već sada možemo da kažemo da smo prezadovjni onim što smo napravili, onim što smo od kolega čuli. Oni su prezadovoljni onim što su čuli od nas, razmenili smo mišljenja, ali moje srce najviše dodiruje to što su mladi istraživaci, koji tek stasavaju, uspostavili kontakte sa elitom svetske arheologije“, rekao je Korać Tanjugu i dodao da najvažnija stvar svakog kongresa jeste da izneguje nove mlade snage koje postaju zvezde i naslednici.

Korać je sa ponosom konstatovao da su strani istraživači bili veoma iznenađeni svim onim što su videli.

„Nije samo Viminacijum u pitanju, to je naša kulturna baština iz rimskog perioda, Feliks Romulijana, Sirmijum, Naisus, Justijana prima, Diana, kao i praistorijski lokalitet Lepenski vir, srednjovekovni Golubac i drugi. Pokazali smo naše kulturno bogatstvo“, rekao je on.

„Prvo kada odete u neku zemlju, ne tražite izloge, nego šta treba videti, šta je lendmark jednoga grada, koju katedralu u Kelnu treba videti, kakav je to Notrdam u Parizu i tako dalje. To je lice jedne zemlje. Tako smo i mi pokazali lice naše zemlje prikazom kulturne baštine“, istakao je Korać.

Kultura i istorijsko nasleđe jedan su od osnovnih segmenata turisticke ponude Srbije, podvlače i u Turističkoj organizaciji Srbije.

„Ono što Viminacijum izdvaja od drugih arheoloških lokaliteta i daje mu posebnu važnost, jeste izuzetno bogatstvo ovog lokaliteta u svetskim razmerama“, kaže Olga Baletić iz TOS-a.

Isto je primetio i Ivan Radman-Livaja iz Arheološkog muzeja u Zagrebu, jedan od učesnika kongresa.

„Viminacijum je lokalitet koji izuzetno znači svetskoj arheologiji. Viminacijum ima tu prednost što na njemu nema novog naselja i može se nesmetano istraživati, samo je pitanje vremena i finansijskih sredstava i ovde se može napraviti odličan posao što kolege i rade“, primetio je Radman-Livaja.

Specifičnost ovog 24. Limes kongresa jeste što su učesnici prvi put bili smešteni u u rekonstruisanom legijskom logoru, što ih je, prema rečima Sabastijana Zomera, glavnog arheologa zaduženog za zaštitu spomenika kulture Bavarske, dodatno ispirisalo, jer „niko drugi u svetu nije otišao tako daleko kao Viminacijum u rekonstrukciji nekadašnjeg rimskog načina života“.

Jedan od najznačajnijih svetskih arheologa Dejvid Briz nadovezao se ocenom da pored toga što se u Viminacijumu odvijaju neverovatna iskopavanja, na ovom lokalitetu se može steći utisak kako je zaista izgledao život u Rimskom carstvu.

Limes park, sa legijskim logorom i avantura parkom, u buduće će biti edukativni dečiji kamp koji će omogućiti deci od 7 do 17 godina da uče uz igru, da saznaju i kako su živeli Rimljani i kako izgleda posao arheologa.

„Poslednjih godina Arheološki lokalitet/park Viminacijum se razvija i dalje. Arheološka nalazišta se istražuju, a zatim pripremaju za posetioce, izgrađen je smeštaj u okviru vizitorskog centra, hostelski smeštaj, kamp „Viminacium avantura“. Sve ovo čini da je Viminacijum mesto odigravanja brojnih događaja naučnog, manifestacionog, turističkog tipa i time privuče veći broj posetilaca“, zakljucili su u TOS-u.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.